Betettek az esőzések, drága lehet a csokoládé

2018. április 17. 10:19    
nyomtatás
 
Másfél éves csúcsra emelkedett a kakaó határidős árfolyama tegnap, ugyanis heves esőzések rongálhatják a termést Elefántcsontparton, a világ legnagyobb kakaótermelő országában.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

A kakaó júliusi határidős árfolyama (New York) közel 5 százalékkal emelkedett, tonnánként 2704 dollárra, ami a legmagasabb árfolyam kéthavi határidős kontraktusra 2016 októbere óta. Az emelkedés meghozta a technikai alapon kereskedőket is, a spekulánsok elkezdtek long pozíciókat felvenni - állítják brókerek.

Az árfolyam szárnyalásához az is hozzájárult, hogy heves esőzések vannak Elefántcsontparton, ami ronthatja a terméshozamot, mert a talaj víztartalma magas és most ráadásul tele vannak virágokkal a fák. Az elmúlt hónapokban a szárazság miatt szenvedtek a termelők, most viszont azért imádkoznak, hogy elálljon az esőzés. Elefántcsontpart a világ legnagyobb kakaótermelője, a világ kakaótermelésének 30 százalékát adja.

Betettek az esőzések, drága lehet a csokoládé


Holnap európai kakaópiaci adatok látnak napvilágot: a várakozások szerint az első negyedévben 2-4 százalék közötti ütemben növekedhetett az őrlemények volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva. Vagyis folytatódhat a növekvő trend, tavaly minden negyedévben pozitív volt a dinamika. Az amerikai adatok csütörtökön érkeznek, a várakozások szerint 1,5 százalékos esés és 2 százalékos növekedés között lehet a változás.

A tegnapi emelkedéssel folytatódik a kakaó idén látott szárnyalása, az év eleje óta több mint 40 százalékot drágult az árfolyam.

Betettek az esőzések, drága lehet a csokoládé


(Reuters)

A címlapkép forrása: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
FELIRATKOZOM
Tematikus cikk

Jó kávé és masszázs? - így tarthatod meg a munkavállalóidat (x)

Mit tehet a munkáltató, hogy növelje a munkatársak elégedettségét? 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Portfólió menedzser
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium