szerző

Bevásároltak a magyarok, soha nem volt még annyi részvény náluk, mint most

2018. június 13. 13:41    
nyomtatás
 
594 milliárd forintnyi részvény volt a magyar lakosságnál április végén, ami új csúcs, több mint 200 milliárd forinttal több, mint egy éve. Ráadásul nem csak közvetlenül, de alapokon keresztül közvetve is birtokolnak részvényeket a befektetők, az az állomány is nagyot nőtt egy év alatt. Az MNB legfrissebb statsiztikáiból szemezgettünk.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Április végén a magyar lakosságnál 594 milliárd forint értékben volt magyar részvény, olyan sok, amennyire korábban nem volt példa. Tavaly év végéhez képest 3,6 százalékkal, vagy 21 milliárd forinttal nőtt az állomány, az egy évvel korábbhoz képest pedig 204 milliárd forinttal (+52%) nőtt a lakosságnál lévő részvényállomány.

Bevásároltak a magyarok, soha nem volt még annyi részvény náluk, mint most


A tavalyi meredek állománynövekedéssel szemben az elmúlt hónapokban már nem a részvényárfolyamok emelkedése játszotta a fő szerepet, hanem az, hogy a magyarok egyre több részvényt vettek, nettó 24,7 milliárd forinttal több részvényük lett tavaly év végéhet képest,

Bevásároltak a magyarok, soha nem volt még annyi részvény náluk, mint most


miközben az átértékelődés az év első 4 hónapjában -3,6 milliárd forint volt. Egyébként az egyes hónapokban nagy kilengéseket mutat az átértékelődés, ami nem véletlen, a BÉT-en az elmúlt a blue chipek és a midcapek árfolyamában is nagy mozgásokat láttunk.

Bevásároltak a magyarok, soha nem volt még annyi részvény náluk, mint most


Nem csak közvetlenül, de alapokon keresztül közvetve is rendelkeznek a magyarok részvénykitettséggel. A részvényalapok állománya közel 77 milliárd forint volt április végén, ami közel historikus csúcs, ezen belül a hazai részvényalapok állománya 24 milliárd forintot tett ki.

Bevásároltak a magyarok, soha nem volt még annyi részvény náluk, mint most


Számításaink szerint a háztartások részvénykitettsége a különböző alapokon (részvény-, abszolút hozamú, vegyes alap stb.) keresztül 275 milliárd forint, ami közel 12 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Bevásároltak a magyarok, soha nem volt még annyi részvény náluk, mint most


A brókercégeknél lévő ügyfélvagyon is új csúcsra emelkedett, a befektetési vállalkozásoknál tartott értékpapírok állománya 2846 milliárd forintra ugrott, ebből a devizás értékpapírok 758, a forintos értékpapírok 2088 milliárd forintot tettek ki.

Bevásároltak a magyarok, soha nem volt még annyi részvény náluk, mint most


A megtakarítási számláknál az elmúlt hónapokban nem változott a trend, egyre népszerűbb a Tartós Befektetési Számla (TBSZ), és egyre kevésbé a Nyugdíj-előtakarékossági számla, ami nem véletlen, hiszen a TBSZ-eknél a gyűjtőév utáni harmadik év elteltével a befektetéseken elért hozamra terhelt kamatadó/szja 10 százalékra csökken, az ötödik év után pedig adómentessé válnak a befektetések, vagyis 3-5 év után komoly adóelőnnyel juthatnak pénzükhöz a befektetők, ezzel szemben a NYESZ-nél csak a nyugdíjra való jogosulttá válás évében férhető hozzá adómentesen a befektetés, a hosszú várakozásért pedig még az évente akár 130 ezer forintos állami támogatás sem kárpótol.

Április végére a TBSZ-ek száma 353 ezerre nőtt, a NYESZ-ek száma 118 ezerre csökkent április végére, TBSZ-ből 4 ezerrel több, NYESZ-ből pedig 7 ezerrel kevesebb van, mint egy éve.

Bevásároltak a magyarok, soha nem volt még annyi részvény náluk, mint most


A NYESZ-eken lévő állomány április végére 494 milliárd forintra csökkent, a visszaesés tavaly év végéhez képest 24 milliárd forint, eközben a TBSZ-eken 2510 milliárd forintnyi megtakarítás volt, ami 31 milliárd forinttal több, mint tavaly év végén.

Bevásároltak a magyarok, soha nem volt még annyi részvény náluk, mint mostCímlapkép: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Tematikus cikk

Új lehetőségek a digitális gazdaságban (x)

Tartson lépést! Infokommunikációs fejlesztések az MFB-vel. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium