Brutálisan nő a Honvédség tűzereje - Az éjjel Magyarországra érkeztek a szupertankok

2019.05.16 10:31

Ott voltunk hajnalban a bemutatón.

Megérkeztek a Honvédelem Napja alkalmából rendezett haditechnikai bemutatóra a német gyártmányú Leopard 2-es harckocsik és Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarackok. Ilyen eszközöket rendszeresít majd hamarosan a Magyar Honvédség is.

A budaörsi reptéren jártunk, ahol megrendezésre kerül a hétvégén a Honvédelem Napja alkalmából tartott haditechnikai bemutató, melyen a közönség a hétvége során megismerkedhet a legújabb magyar haditechnikai eszközökkel.

A bemutatóra szinte elsőként a német gyártmányú Leopard 2A4-es és 2A7+ általános harckocsik, valamint egy Panzerhaubitze 2000-es önjáró tarack érkezett meg. A három harcjárművet egy Leguan hídvető és egy Wisent 2 nehéz műszaki mentő és akadályelhárító jármű is elkísérte. A jellemzően vasúti úton szállított eszközöket most teherautókon szállították Budaörsre.


A Budaörsre érkezett PzH 2000-es, még a tréleren. Fotó: PortfolioA Leopard 2A7+ egyelőre a tréleren maradt. Fotó: Portfolio

Mint ismert, a Honvédség 24 új Panzerhaubitze 2000-est és 44 Leopard 2A7+-t tervez rendszeresíteni - ezek korunk legmodernebb páncélozott harcjárművei közé sorolhatók. A mostani bemutatóra a Krauss-Maffei Wegmann gyár adta kölcsön az új páncélosokat.

Emellé lízingelünk 12 darab használt Leopard 2A4-est is, a budaörsi bemutatóra az osztrák hadsereg, a Bundesheer kölcsönzött nekünk egyet.


A Leopard 2A4 a tréleren. Fotó: Portfolio

Az osztrákok kezelőszemélyzetet is küldtek, akik segítettek a nagyvasakat leszállítani a trélerről.


Legurul a 2A4 a szállítóról. Fotó: Portfolio

Az általános harckocsira lepakolás után egy FN MAG géppuskát is szereltek, majd bevonultak a bemutató területére.


Fotó: PortfolioFotó: PortfolioFotó: Portfolio

A Leopard 2A4-es végül elfoglalta helyét egy régi honvédségi T-72-es mellett, ahol lemosták a bemutatóra készülve.


Fürdetik a nagymacskát. Fotó: Portfolio


Számos másik haditechnikai eszköz kipakolását is megkezdték: megjelentek a különleges műveleti alakulatok Polaris homokfutói és a már régebb óta szolgálatot teljesítő Humveek is.


Polaris "bújik elő" egy teherautó hátuljából. Fotó: PortfolioHumveek "kis családja". Fotó: Portfolio


A budaörsi reptéren pénteken iskolások számára, szombaton és vasárnap pedig mindenki számára megtekinthetők lesznek az eszközök, melyek mellett többek közt különleges alakulatok bemutatóját és az új kézifegyvereket is megnézhetjük.

A modern fegyverek mellett régebb eszközöket is felvonultatnak majd az érdeklődők számára, többek közt Mi-2-es helikopterekkel, Jak-52-es kiképzőrepülőkkel és a Leopárdok "elődjével," a T-72-esekkel is találkozhatunk.
A Honvédség egy régi T-72-ese, "Thor." Az orosz gyártmányú harckocsikat váltják majd a Leopard 2-esek. Fotó: Portfolio


Mint ismert, a magyar kormány célja, hogy a következő években GDP-arányos 2% fölé emelje az ország hadicélú kiadásait, ennek része egy nagyszabású fegyverbeszerzési és korszerűsítési program is, a Zrínyi 2026.

Magyarország hadicélú kiadásai 10,16%-ot növekedtek 443,7 milliárd forintra a tavalyi évben a Stockholm Peace Research Institute (SIPRI) adatai szerint.

Update: később Gulyás Gergely is beszélt a magyar haderő-reformokról a mai kormányinfón: elmondta, hogy várhatóan jövőre érjük el a GDP 1,6%-át kitevő hadicélú ráfordítást és 2023-ra teljesíthetjük a 2 százalékot. Amire szükség van, azt Magyarország NATO-szövetségestől szeretné beszerezni, ennek érdekében több országgal tárgyalnak - közölte.

A Honvédség fegyverbeszerzéseiről itt írtunk összegzőcikket:
2019.05.04 05:28 Hamarosan egy atomtámadástól is meg tudja védeni magát Magyarország - ezek a csodakütyük segíthetnek
2019.03.07 08:28 Lecserélhetik a Honvédség Gripenjeit
2019.02.23 05:50 Sosem gondoltad volna, milyen elképesztő fegyvereket fejlesztett Magyarország
2019.02.02 06:15 Elképesztő csodafegyvereket és felszerelést kap a magyar hadsereg - Íme a 10 legütősebb fejlesztés

További ajánlataink

Emelkedéssel zárta a csütörtöki kereskedést a BUX

A hazai blue chipek közül a Richter teljesített a legjobban.

Emelkedéssel zárta a hét utolsó napját a BUX

A blue chipek közül a Mol teljesített a legjobban.

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF