Cáfolnak Mészárosék - Határidőre megveszik a Mátrai Erőművet

2018. március 7. 10:46    
nyomtatás
 
A sajtóban megjelent találgatásokkal szemben a szerződésben foglalt feltételeknek megfelelően határidőben teljesülni fog a Mátra Energy Holding Zrt. által megkötött, a Mátrai Erőmű Zrt. 72,6647 százalékos részvénypakettjére vonatkozó adásvétel - közölte az Opus Global Nyrt.


Az Opus a Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétettek szerint "tényként tájékoztatja" a befektetőket arról, hogy az ügylet a szerződésben rögzítettek szerint teljesülni fog. A társaság ezzel a kedden a sajtóban megjelent értesülésekre reagált.

A Mátrai Erőműben éppen tulajdonosváltás zajlik. A korábbi német tulajdonosok, az RWE Power és az EnBW értékesítené a közel 73 százalékos részesedését a magyar Mészáros Lőrinc és a cseh EPH konzorciumának. Az Index azt írta, a 26,15 százalékos pakettel szavazó MVM tulajdonosi fórumot kezdeményezett a Mátrai Erőmű Zrt.-nél. A hirdetmény szerint két téma lett volna napirenden, az alapszabály-módosítás, valamint a felügyelőbizottsági tagok lemondása és visszahívása. A portál értesülése szerint az MVM azt kérte volna a tulajdonostársaitól, hogy korlátozzák őt, vagyis az állam rendelkezésére álló kiterjedt jogok egy részét szerette volna visszaadni. Miután lényeges kérdésekben csak 75 százalékos támogatással lehet dönteni, az MVM 26 százaléka erős blokkoló-pozíciót jelentett volna az állam kinevezettjeinek.

A tranzakcióban az MVM nem volt érintett, így meglepő is lett volna, ha az MVM a németek távozása és Mészáros megjelenése kapcsán jogokról mond le. Végül ez nem is történt meg, mivel az MVM megpróbálta visszavonni a közgyűlés elé szánt javaslatait. A német főtulajdonosok ezt ugyan nem fogadták el, de mivel éppen az előterjesztő tartózkodott, a javaslatok érvényesen nem mentek át.

Ami az okokat illeti, a portál több lehetséges magyarázatot is ismertetett:
  • a hódmezővásárhelyi polgármester-választás után mindenki óvatosabb lett, az MVM képviselői nem mertek olyan lépést tenni, amelyet esetleg később hatóságok vizsgálhatnak, mert az állami aktorok részéről felmerülhetett volna a hűtlen kezelés,
  • egy másik vélekedés szerint kiderült, hogy még nem tart ott a folyamat, ahol kellene, mert a cseh EPH az április 8-i parlamenti választásokig szeretne kivárni, addig biztosan nem véglegesíti a Mátrai-dealt,
  • végül felmerülhetne valamilyen versenyhivatali vagy szabályozói probléma is, de ez azért nem valószínű, mert az Európai Bizottság már engedélyezte a tranzakciót, csak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal zöld lámpája a kérdés.


A közgyűlés másik napirendi pontját sikerült elfogadni, ezek szerint a 11 tagú fb-ből a 6 német tag távozhatott. A cseh EPH szándékainak komolyságát pedig az is bizonyítja, hogy már elkészítették az EPH-csoport honlapjának magyar változatát is.

Szerda délelőtt az Opus-részvény árfolyama jelentős gyengülést mutatott.

Cáfolnak Mészárosék - Határidőre megveszik a Mátrai Erőművet


(Budapesti Értéktőzsde)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium