A Volkswagen nem viccelt: tényleg hatalmas dobásra készülnek az elektromos autózás területén

2018. március 13. 18:00    
nyomtatás
 
A Volkswagen éves beszámolójából és a menedzsment tagjainak prezentációiból kiderült, hogy a cégcsoportnál teljes sebességgel folyik már a korábban meghirdetett átalakítási stratégia végrehajtása. Ennek eredményeként, illetve a korábbi ígéretekkel összhangban a cégcsoport hamarosan valóságos elektromos autó offenzívába kezd és őrült összegeket fog beruházni az elektromobilitás, a digitalizáció, az önvezető autózás és a mobilitáshoz kapcsolódó különböző szolgáltatások területén 2022 végéig.

Kereskedés Volkswagen-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!


Az éves beszámolóból kiderült, a Volkswagen csoport rekord számú, 10,74 millió darab járművet értékesített 2017-ben globálisan, amely 4,3 százalékos növekedést jelentett 2016-hoz képest. A növekedést az európai (+2,6%), az ázsiai (+4,3%), az észak-amerikai (+4%) és a dél-amerikai (23,7%) régió egyaránt segítette. Az eladások megugrásával párhuzamosan rekord szintre, 230,7 milliárd euróra nőtt a cégcsoport árbevétele tavaly, amely 6,2 százalékos erősödést jelentett 2016-hoz képest.

A Volkswagen csoport üzemi eredménye 13,8 milliárd euró volt tavaly, amely 89 százalékos növekedést jelentett az előző év azonos időszakához képest. Ez egyben azt is jelentette, hogy a Volkswagen csoport üzemi marzsa a 2016-os 3,3 százalékról 6 százalékra emelkedett. A javulásban a nagyobb értékesítési volumen mellett a modell-mix drágábban értékesíthető járművek irányába történő elmozdulás, a gyártási költségek csökkentése, valamint a kínai vegyesvállalatok jó teljesítménye játszott szerepet. A cégcsoport adózás utáni eredménye 11,6 milliárd euróra emelkedett 2017-ben, míg egy évvel korábban ezen a soron 5,37 milliárd eurós eredményt értek el.

A 2017-es eredmény alapján a Volkswagen menedzsmentje a törzsrészvények után 3,9 eurós, míg az elsőbbségi részvények után 3,96 eurós osztalék kifizetésére tesz majd javaslatot. Ez egyébként jelentős emelkedést jelent, 2016-ban 2, illetve 2,06 eurót fizettek csupán.


A 2018-as évvel kapcsolatban a menedzsment elárulta, hogy teljes gőzzel zajlik majd a Volkswagen csoport átalakítása a korábban meghirdetett Together 2025 stratégia alapján, amelynek a középpontjában az alternatív meghajtású járművek állnak majd. Az értékesítések területén újabb rekord évre számítanak, amelyben fontos szerepet játszik majd az a 45 új vagy ráncfelvarrott modell, amit idén piacra dobnak. Ennek köszönhetően pedig a cégcsoport árbevétele 5 százalékkal növekedhet a 2017-es évhez képest, míg a cégcsoport üzemi profitmarzsa 6,5 és 7 százalék közé emelkedhet majd.

A menedzsment beszélt nagyszabású beruházási programjáról is, amelynek keretében 34 milliárd eurót költenek el az elektromobilitás, a digitalizáció, az önvezető autózás és a mobilitáshoz kapcsolódó különböző szolgáltatások területén 2022 végéig. A korábban beharangozott tervekkel összhangban ismét kitértek arra, hogy a cégcsoport 80 darab részben vagy teljesen elektromos meghajtású autót dob majd piacra 2025-ig, és közel 300 modellből készül majd elektromos változat 2030-ig.

Annak érdekében pedig, hogy sikeresen végrehajthassák a tervezett elektromos autó offenzívájukat, a Volkswagen 16 gyárában fogja őket gyártani 2022 végéig, míg jelenleg csupán 3 gyárukban állítanak elő elektromos autókat.

Az elektromos autók gyártásához természetesen elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű akkumulátor, éppen ezért a Volkswagen több kínai és európai akkumulátorgyártóval (Samsung SDI, LG Chem és Contemporary Amperex Technology) is leszerződött már, illetve egy amerikai céggel jelenleg is folynak a tárgyalások. A Volkswagen elmondása szerint a következő években összesen 50 milliárd euró értékben vásárol majd akkumulátorokat annak érdekében, hogy ellássa velük elektromos autóit.

Az erős éves beszámoló, az optimista menedzsmentvárakozások és nagyszabású tervek ellenére a befektetők adták ma a Volkswagen részvényeit, amelyek árfolyama közel 2,5 százalékot esett a kedvezőtlen nemzetközi hangulatban.

A Volkswagen nem viccelt: tényleg hatalmas dobásra készülnek az elektromos autózás területén(Volkswagen, Bloomberg)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium