Brutális, ami a Teslával történik, itt az éves mélypont

2018. március 28. 20:59    
nyomtatás
 
Finoman fogalmazva kedvezőtlenné vált a csillagok állása a Tesla körül. Az árfolyam hetek óta zuhan, pár hét leforgása alatt elveszítette értékének negyedét. Az egyik nagy hitelminősítő pótlólagos finanszírozási szükségletekről beszél, egy alapkezelő pedig már egyenesen a társaság csődjével riogat.

Kereskedés Tesla-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Mélyben az árfolyam


A szerdai kereskedésben további közel 8%-ot zuhant az elektromos autókat gyártó amerikai cég árfolyama, 260 dollár alá került a kurzus. Március közepe óta így már közel 25%-ot veszített értékéből, és egyúttal bő egyéves mélypontról beszélhetünk a cég esetében.

A mai teljesítményével már a cég kurzusa ott tart, hogy (2010 júniusi tőzsdére vitele óta) soha nem látott havi zuhanást szenvedett el idén márciusban.


Brutális, ami a Teslával történik, itt az éves mélypont


A magyarázó okok


Piaci megfigyelők szerint egyszerre több tényező áll a mostani árfolyamesés mögött:
  • A Moody's hitelminősítő szerdán rontotta a cég adósságbesorolását: a korábbi B3 kategóriáról B2 kategóriába sorolta arra hivatkozva, hogy a Model 3-as termelésében jelentős elmaradás mutatkozik.
  • Múlt héten az elválasztófalnak csapódott, majd kigyulladt egy Tesla Model X a kaliforniai Mountain View 101-es autópályán, ami újra rávilágította a figyelmet a Tesla önvezető funkciójára.
  • Közben kedden a Google leánycége önvezető autó megalkotását jelentette be. A Jaguar prémium SUV-ját (I-Pace) tervezték át önvezetőre.
  • Korábbi hír, hogy a cég a hibás alkatrészek miatt nem tudja teljesíteni a Tesla a Model 3-assal kapcsolatos határidőket.

A befektetők ilyen esetekben a vállalat finanszírozásával kapcsolatos kérdéseket kezdik el feszegetni, és ennek lekövetésére érdemes megnézni a Tesla kötvényeit. A 2025-ben lejáró kötvénye a legnagyobb értékvesztést (hozamemelkedést) könyvelte el ma a tavaly augusztusi kibocsátása óta. A referencia amerikai kötvényhozamhoz viszonyítva ez már 450 bázispontos felárnak felel meg, valósággal kilőtt a cég kockázati prémiuma, ami nem túl biztató.

A fenti híráramlás és árfolyamzuhanás egy amúgy is kritikus időszakban érkezett: a vállalat jövő héten teszi közzé az első negyedéves gyártási számait és a várakozások szerint nehezen elképzelhető, hogy teljesíteni tudta a januárban előrejelzett 2500 darabos heti termelést a Model 3-ból.

Az sem túl biztató, hogy a Moody's nem zárta ki a további leminősítés lehetőségét, ha tovább romlanak a Model 3 gyártása körüli számok. A hitelminősítő azt is előrevetítette, hogy a Teslának a finanszírozási igénye miatt további 2 milliárd dolláros forrást kell bevonnia a közeljövőben.

Az összeomlás szélén?


John Thompson, a Vilas Capital Management hedge fund szakembere a MarketWatchnak már azt nyilatkozta, hogy

Amennyiben Elon Musk nem húz elő a kalapból egy nyulat, akkor a Tesla négy hónapon belül csődbe megy.

Egy vállalatnak nyereséget kellene termelnie, de itt még sosem láttam ilyet. A sztori és a pénzügyi számok közül végül mindig a pénzügyi számok nyernek - vélekedett a befektetési szakember, aki a jelek szerint azért pozícióból beszél. 25 millió dolláros alapjának legnagyobb pozíciója a Tesla árfolyamának esésére játszó befektetés.

Nyilvánvalóan a csőd szélén áll a vállalat
- írta egy hétvégi, ügyfeleknek küldött tájékoztatójában a befektetési szakember. Érvelése szerint nehezen lehet finanszírozni a cég működését, ha akadozik a Model 3 termelése és közben esik a Model S és X iránti kereslet.

A Forddal is összevetette a Tesla számait John Thompson. A Ford 6 millió autót gyártott le tavaly és 7,6 milliárd dolláros nyereséget ért el, miközben a Tesla 100 ezer darab járművet állított elő és 2 milliárdos mínuszt tudott felmutatni. Közben a Ford 12 milliárdos készpénzállománnyal rendelkezik a nehezebb időkre, míg a Tesla valószínűleg 3 hónapon belül kifogy a pénzből - nyilatkozta a pozíciója miatt elfogulatlansággal nem vádolható befektető.

Címlapkép forrása: JUSTIN TALLIS / AFP

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Portfólió menedzser
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium