Itt a bizonyíték: a Mercedes elárulta, mennyit keresett Magyarországon

2019. május 17. 14:00    
nyomtatás
 
A Handelsblatt vasárnapi cikke, amely szerint a sokasodó kihívások hatására megszorításokra kényszerül a BMW és a Daimler, amelyek a magyarországi gyártókapacitásaik bővítésére, kiépítésére is kedvezőtlenül hathatnak majd, nagy port kavart. A Mercedes anyavállalata el is ismerte, valóban felfüggesztették a kecskeméti beruházásukat és az sem biztos egyelőre, hogy az eredetileg tervezett full-flex üzem épül fel nálunk végül. Ez a döntés annak ellenére született meg, hogy a számok eddig is azt mutatták, nagyon megéri nálunk autókat gyártani. Erre erősített rá a Mercedes-Benz Manufactoring Hungary, amelynek éves beszámolójából kiderült: rekord profitot értek el nálunk a németek tavaly.



Nagy szerencséje van Magyarországnak a Mercedesszel


Bár az utóbbi évek az SUV szegmens térhódításáról szóltak a globális autópiacon, a kompakt szegmens modelljei még mindig rendkívül népszerűek a Mercedes vásárlóinak körében - írtuk korábbi cikkünkben. Súlyuk magas szinten stabilizálódott az autógyártó összértékesítésén belül, így érdemben hozzájárultak ahhoz is, hogy a németek megvédték a világ elsőszámú prémiumautó-gyártójának járó címüket 2018-ban. Tavaly összesen 2,31 millió autót értékesítettek globálisan, amelyből mintegy 609 ezer darab volt kompakt személyautó, így az A- és B-osztály, a hivatalosan szintén ebbe a szegmensbe sorolt CLA és CLA Shooting Brake modellek, valamint a GLA modell az összértékesítésen belül több mint 26 százalékos részarányt képviselt.

Ugyan a tavalyi pénzügyi évet nem befolyásolta, de fontos elmondani, hogy a Mercedes kompakt modelljei iránti kereslet 2019 első negyedévében sem csökkent, még úgy sem, hogy a globális autópiac már érezhetően lassult. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy bár a német autógyártó minden kategóriában kevesebb autót adott el az év első három hónapjában, a kompaktok esetében érdemi, több mint 11 százalékos bővülés következett be 2018 azonos időszakához képest.

Itt a bizonyíték: a Mercedes elárulta, mennyit keresett Magyarországon


Itt a bizonyíték: a Mercedes elárulta, mennyit keresett Magyarországon



Mindez meghatározó szerepet játszott abban, hogy a kecskeméti Mercedes-gyár közel teljes kapacitáskihasználtság mellett működött 2018-ban is. Ahogy arról február végén beszámoltunk: több mint 190 ezer darab Mercedest gyártottak Kecskeméten tavaly, amely kicsivel alulmúlta a 2017-es évet, amikor több mint 198 ezer autót termelt a hazai üzemben. A gyártási szám alapján elmondhattuk, hogy a termelés 2012-es beindulása óta már több mint 1,06 millió darab autó készült a magyar üzemben.

Itt a bizonyíték: a Mercedes elárulta, mennyit keresett Magyarországon



És nagy szerencséje van a Mercedesnek Magyarországgal


Annak köszönhetően, hogy nagyon jól fogytak a világban a nálunk gyártott modellek, illetve a kecskeméti gyár közel maximális kapacitáskihasználtság mellett működött, az árbevétel megközelítette a 3,6 milliárd eurót, amely nagyjából megegyezett a 2017-ben realizált 3,55 milliárd euróval.

Itt a bizonyíték: a Mercedes elárulta, mennyit keresett Magyarországon



Az éves beszámolóból kiderült, a Mercedes-Benz Manufactoring Hungary működése szempontjából meghatározó anyagköltség a 2017-es 3,23 milliárd euróról 3,13 milliárd euróra csökkent tavaly, amely nyilván azzal volt összefüggésben, hogy kevesebb autót gyártottak. Döntően a korábban megvalósított béremelések hatására a személyi jellegű ráfordítások viszont megközelítették a 94 millió eurót tavaly, amely közel 19 százalékos növekedést jelentett 2017-hez képest. Az értékcsökkenési leírás és az egyéb ráfordítások sorokon is érdemi változás volt tavaly: előbbi több mint 25 százalékkal, utóbbi közel 13 százalékkal növekedett 2017-hez képest.

Mindezek ellenére a vállalat közel 99 millió eurós üzemi eredményt ért el 2018-ban, amely több mint 22 százalékos növekedést jelentett az előző év azonos időszakához képest. Ez egyben az is jelentette, hogy a hazai operáció profitabilitása 2,3 százalékról 2,8 százalékra javult.


Itt a bizonyíték: a Mercedes elárulta, mennyit keresett Magyarországon



A Mercedes-Benz Manufactoring Hungary adózás előtti eredménye közel 92 millió euró volt tavaly, amely közel 17 százalékos növekedést jelentett év/év alapon. A vállalat adózott eredménye megközelítette a 90 millió eurót, amely több mint 16 százalékos bővülést jelentett 2017-hez képest. Osztalék kifizetésére nem került sor.

A tavalyi eredménnyel kapcsolatban mindenképpen el kell mondani, hogy a kecskeméti gyár történetének legnyereségesebb évét zárta.


Itt a bizonyíték: a Mercedes elárulta, mennyit keresett Magyarországon



Mindezeket látva nem csoda, hogy a Handelsblatt értesüléseivel kapcsolatban feltett kérdéseinkre a Mercedes-Benz gyár úgy nyilatkozott nekünk, hogy a Daimler csak jó tapasztalatokkal rendelkezik Magyarországon és hosszú távon épít kecskeméti beruházására.

Nincs veszélyben az a korábban kitűzött cél, hogy bővítsünk a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában. A magyarországi telephelyen számtalan fejlesztés zajlik a bővítés mellett is. A gyár teljes kapacitással működik, és a termelési programja már a jövő évre is telített, hiszen az itt gyártott kompakt autók kereslete továbbra is növekszik
- tették hozzá.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...



Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír



hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium