Megkongatták a vészharangot: ha süket fülekre talál, elvérzik Magyarország

2019. április 13. 15:07    
nyomtatás
 
Hetedik alkalommal került megrendezésre a Portfolio és a Magyar Gépjárműipari Egyesület közös szakmai konferenciája, a Járműipar 2019, amelynek keretében a hazai járműipar helyzetével, kihívásaival és azok megoldásaival kapcsolatban nem csak az iparág meghatározó szereplői mondhatták el véleményüket. A legfontosabb témákban sor került közönségszavazásra is, amelynek köszönhetően a résztvevő szakértők is állást foglalhattak.Ha versenyben akar maradni a hazai járműgyártás, hatalmas kihívásokat kell leküzdenie: globálisan a visszaeső új autó eladások, a szigorodó emissziós elvárások és az új technológiák előretörése okozza a legnagyobb problémákat. A hazai munkaerőhiány és az elmúlt időszakban bekövetkezett bérrobbanás pedig tovább nehezítik a magyarországi vállalatok működését. Mindezeket figyelembe véve nem csoda, hogy a szavazók többsége 1-2 éves időtávon ugyan még úgy véli, hogy stagnálhat a magyar autóipar, 5-8 éves időtávon viszont már lassulásra számítanak.

Megkongatták a vészharangot: ha süket fülekre talál, elvérzik Magyarország


Megkongatták a vészharangot: ha süket fülekre talál, elvérzik MagyarországBár az Ipar 4.0 ma már egy széles körben használt fogalom, ennek ellenére úgy tűnik, nem mindenki ugyanazt érti alatta. Sem a szükségességéről, sem a céljáról, sem a bevezetésének módszeréről nincsen egységesen kialakult kép. Abban azonban minden szakértő egyetért, hogy aki nem tesz lépéseket a megoldás bevezetésére, az később behozhatatlan versenyhátrányba kerülhet. Nem véletlen tehát, hogy a szavazásban résztvevők döntő többsége úgy vélte, hogy a versenyképesség szempontjából a legfontosabb tényező, amely alapvetően befolyásolhatja a magyar autóipar fejlődését nem más, mint a technológiai fejlődés. A rendelkezésre álló munkaerő mennyiségére és minőségére a válaszadóknak kevesebb, mint negyede voksolt.

Megkongatták a vészharangot: ha süket fülekre talál, elvérzik MagyarországAzzal kapcsolatban, hogy mely területeken a legelterjedtebb és leghatékonyabb ma az Ipar 4.0 alkalmazása, szoros verseny alakult ki. A válaszadók 42 százaléka vélte úgy, hogy a raktározásban a legelterjedtebb az Ipar 4.0, míg 39 százalékuk vélte úgy, hogy az összeszerelés az a terület, amely az élen jár az Ipar 4.0 vívmányainak használatában.

Megkongatták a vészharangot: ha süket fülekre talál, elvérzik MagyarországA magyar járműipar jövője szempontjából kulcskérdés, hogy a hazai beszállítók képesek lesznek-e a versenyképességük megőrzésére, illetve a jövő HR-megoldásainak felhasználásával tudják-e kezelni a vállalatok a hatalmas méreteket öltő munkaerőhiányt. Mindezek fényében intő jel lehet, hogy a megkérdezett válaszadók többsége vélte úgy, hogy a magyar beszállítók tulajdonosi szemléletet, stratégiája nem megfelelő a növekedéshez, valamint ahhoz, hogy megfeleljen az új kihívásoknak.

Megkongatták a vészharangot: ha süket fülekre talál, elvérzik MagyarországTermészetesen felmerült az örök klasszikus kérdés is, vagyis az, hogy versenyképességük megőrzése, növelése érdekében milyen területeken kellene leginkább fejlődniük a magyar beszállítóknak. A válaszadóknak több mint a fele vélte úgy, hogy a menedzsment (megfelelő vezetői szemlélet, stratégia, kontroll projekt követése) az a terület, amely leginkább segíthetné a hazai beszállítók versenyképességének megőrzését, míg a technológiai bővítésre, fejlesztésre a válaszadók több mint negyede voksolt.

Megkongatták a vészharangot: ha süket fülekre talál, elvérzik MagyarországA jövő HR-megoldásaival kapcsolatban feltett kérdésre, amely úgy szólt, hogy miben kellene változtatnia a munkaadóknak a sikeres jövőbeni működésükhöz, a legtöbben azt a választ adták, hogy rugalmas foglalkoztatási módok bevezetésére lenne szükség. A home office, vagyis az otthonról dolgozás lehetőségének bevezetése, biztosítása, a rugalmas munkaidő alkalmazása, valamint az egészségmegőrzés egyaránt fontosak lehetnek egy-egy vállalat sikeres működése szempontjából a jövőben. Érdekes módon a válaszadóknak elenyésző része vélte úgy, hogy a bérverseny, a magasabb fizetések biztosítása lehet a sikeres jövőbeni működés kulcsa.

Megkongatták a vészharangot: ha süket fülekre talál, elvérzik Magyarország
Címlapkép forrása: MTI/Ujvári Sándor

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium