Üzlet

Mennyit ér a rendőri intézkedés?

Hámor Iván
Közlekedési balesetek minden nap előfordulnak, ezek nagy része "csak" anyagi kárral jár. Ennek mértéke azonban még egy kicsinek tűnő koccanás esetén is könnyen elérheti a több százezer forintos, vagy akár milliós értéket is, hiszen egy mai, új autó lökhárítója rengeteg szenzort, érzékelőt, radart, vagy hűtőt, ventillátort, egyéb, a működéshez szükséges berendezést takar. Ezek sérülése kívülről nem látható, csak a szétszereléskor derülhet ki, cseréjük viszont nem olcsó. Egyértelmű helyzetben, és amikor a vétkes fél is elismeri a felelősségét, a szabályok szerint nem kell hatósági - rendőrségi - intézkedést kérni, de a későbbiekben ennek nagy lehet a jelentősége. Feltéve, ha a hatóság jól jár el!
Egy utoléréses koccanás esetén egyértelmű a felelősség kérdése, a már álló autóba a hátulról neki ütköző a hibás. Ilyenkor - ha nincs személyi sérülés - nincs feltétlenül szükség a rendőrség bevonására, de érdemes megvárni őket, még ha hosszú órákig is tart a várakozás. Ennek legfőbb oka, hogy a baleset résztvevői ugyanis csak egymásban bízhatnak, nincs más módjuk arra, hogy ellenőrizzék a másik fél kötelező felelősségbiztosításának a meglétét. Erre csak a rendőrségnek van joga és lehetősége, de ez sem működik minden esetben.

Mennyit ér a rendőri intézkedés?
Egy koccanásos balesetet követően - mely során történt rendőri intézkedés, pontosan a fentiek miatt - csak a biztosítói ügyintézés megkezdésekor derült ki, hogy a károkozó nem rendelkezett érvényes kgfb-vel. Ilyenkor a MABISZ áll helyt, mivel ebben az esetben is ismert a vétkes fél, illetve biztosítója helyett, majd próbálja érvényesíteni követelését a károkozónál. Ebben az eljárásban is nagy segítség, ha nem csak a "kék-sárga" baleseti bejelentőlap, hanem rendőrségi jegyzőkönyv, vagy akár a helyszíni bírság kiszabásáról szóló igazolás is a vétlen fél rendelkezésére áll, egyértelműsíti, ki a felelős a balesetért.

Ismeretlen, vagy téves adatokat megadó vétkes esetén a vétlen félnek is nehezebb az ügyintézés. Ezért még ha sok időbe, várakozásba kerül, akkor is érdemes hatósági közreműködést kérni, sok tovább bonyodalomtól kíméli meg a magát az ember.

Mennyit ér a rendőri intézkedés?
Az már egy másik kérdés, hogy a károkozó hogyan "úszhatja meg" egy kis összegű helyszíni bírsággal azt, hogy nincs érvényes kgfb-je, ami automatikusan feljelentést vonna maga után, de ez már nem tartozik a károsult közvetlen érdekkörébe, de felveti annak a kérdését, hogy vajon hány autó közlekedik úgy az utakon, hogy nincs érvényes kgfb-je, és ez egy rendőri ellenőrzés során sem derül ki?

Mennyit ér a rendőri intézkedés?
A Portfolio megkereste az ORFK sajtóosztályát is a fenti témakörben, az alábbi választ adták:

Közlekedési baleset kapcsán az intézkedő rendőr ellenőrzi a résztvevő személyek és járművek okmányait, köztük a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétét. Amennyiben valamelyik fél nem tudja hitelt érdemlően igazolni a felelősségbiztosítási fedezet fennállását, úgy a rendőr KEK KH (Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala) által üzemeltetett közhiteles járműnyilvántartásban ellenőrzi, hogy az adott jármű rendelkezik-e biztosítással.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások jellemzően határozatlan időre szólnak, így a nyilvántartásban csak a biztosítás kezdő időpontja szerepel, az hogy meddig érvényes nem. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009. évi LXII. törvény 34. pontja alapján van egy türelmi időszak (a díj esedékességétől számított hatvannapos időszak), és csak ezt követően szünteti meg a biztosító "díjnemfizetés" okán a biztosítást.

Amennyiben a KEK KH nyilvántartásának adatai alapján már a helyszínen megállapítást nyert volna, hogy a baleset okozója nem rendelkezik kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással, az nem lett volna akadálya a helyszíni bírság kiszabásának. A bírság kiszabásával a rendőrségi eljárás a helyszínen lezárul.
Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

Bankmonitor

Mi garantálja az LTP hozamait?

Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 százalék kamatbónuszt fizetnek a befizetett összeg után. Ez már ahhoz hasonló évesített ho

Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk mellett és részben miatt hajlamosak vagyunk... The post Félrealkalm

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tőzsde