Trump begőzölt, adót akar kivetni az európai autókra

MTI, Portfolio
2018. március 3. 21:40    
nyomtatás
 
Donald Trump amerikai elnök azzal fenyegette meg szombaton az Európai Uniót, hogy adót fog kivetni az Európában gyártott autókra, ha az unió tényleg megtorló intézkedéseket hoz válaszul arra, hogy az Egyesült Államok vámot készül bevezetni az acél és az alumínium importjára.Egy ilyen lépés tényleg nagyon fájna az EU-nak


Ha az EU tovább akarja emelni az ott tevékenykedő amerikai vállalatokat sújtó - már ma is jelentős mértékű - vámokat és korlátokat, akkor egyszerűen adót fogunk kivetni az autóikra, amelyek szabadon áramlanak be az Egyesült Államokba
- írta Trump a Twitteren.

Egy ilyen intézkedés fájdalmas volna, hiszen az Eurostat 2016-ra vonatkozó adatai szerint az EU a világ legnagyobb gépjárműexportőre, az Egyesült Államok pedig a világ első számú gépjárműimportőre. Az EU gépjárműexportjának értéke 192 milliárd eurót tett ki, a legnagyobb felvevőpiaca az Egyesült Államok volt, ahová az uniós összexport 25 százaléka érkezett.

Az elnök üzenetében kikelt a korábbi amerikai adminisztrációk által tető alá hozott ostoba kereskedelmi megállapodások ellen is, és úgy vélte, más országok csak nevetnek, milyen bolondok voltak az amerikai vezetők.

Importvámmal már fenyegetőzött


Trump már megválasztása előtt nyíltan beszélt arról, hogy ellenezi az újonnan megkötendő szabadkereskedelmi egyezményeket, illetve a fennálló kereskedelmi megállapodások felülvizsgálatát fogja kezdeményezni, Kínára és Mexikóra pedig súlyos importvámokat vet majd ki.

Ezt az ötletét tavaly januárban azzal egészítette ki, hogy megfenyegette a világ vezető autógyártóit mondván, eszükbe ne jusson Mexikóban beruházni, fejlesszék a gyártókapacitásaikat inkább az Egyesült Államokban, különben 35 százalékos importvámokat fog kivetni az autóikra.

A németekkel komoly szájkarate kezdődött.


Az amerikai elnök nem állt meg ott, hogy hatalmas importvám kivetésével fenyegetőzzön, kijelentette azt is, hogy nem tartja igazságosnak, hogy míg New Yorkban sok Mercedest lehet látni, addig a németek kevés Chevrolettet vásárolnak.

Megjegyzéseit már a német kormány sem hagyhatta szó nélkül, Sigmar Gabriel, az akkori gazdasági miniszter kijelentette

Az amerikai autógyártás rosszabb, gyengébb és sokkal drágább, mint a német és ha Trump azt akarja, hogy több amerikai autó fogyjon a világban, akkor gyártsanak jobbakat.


A heves indulatok végül alábbhagytak és a belengetett importvámokból nem lett semmi, a jelek szerint viszont Trump nem tett le teljesen arról a tervéről, hogy a külföldi autógyártókat valamilyen módon büntesse.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium