Csődbe ment a világ egyik legnagyobb fegyvergyára

2018. február 13. 10:09    
nyomtatás
 
Csődvédelmi eljárást kezdeményez a Remington Outdoor Co., a világ egyik legismertebb fegyvergyára. A több mint 200 éves cégnek a 2016-os elnökválasztás körüli félelmek tettek be.


A 11-es cikkely szerinti csődeljárás vélhetően nem jelenti majd a Remington végét, a vállalat a csődvédelem alatt azon fog dolgozni, hogy ki tudja fizetni hitelezőit és átstrukturálja majd működését. A megoldás várhatóan a kötvények részvénnyé való átalakítása lesz. Bármi is legyen ennek eredménye, a Remington márkanév valószínűleg nem tűnik majd el, hiszen egy világszerte ismert brandről van szó.

Nem ez az első alkalom, hogy a Remingtonnak pénzügyi gondjai akadtak, vélhetően nem is ez lesz az utolsó
- mondta Richard Feldman, egy fegyvertartási lobbicsoport elnöke. Hozzátette: minden behemótnak vannak ehhez hasonló, ciklikus kihívásai és ha a demokraták novemberben újra erőre kapnak, a fegyverrészvények nagyot emelkednek majd.

A vállalat többségi tulajdonosa a Cerberus Capital Management, ez Stephen Feinberg cége, aki hangos Trump-támogató, 2007-ben szerezte meg a fegyvergyár fölötti irányítást.

A Remingtonnak főleg a 2016-os választás körüli félelmek ártottak. Mivel sokan a fegyverellenes Hillary Clintont tartották esélyes győztesnek, gőzerővel elkezdték vásárolni a fegyvereket, a fegyvergyárak pedig ontották magukból az új termékeket. Mivel végül a fegyverbarát Donald Trump nyert, a pánik-vásárlás alábbhagyott és a gyárak hatalmas eladhatatlan készleteket halmoztak fel.

Csődbe ment a világ egyik legnagyobb fegyvergyára


Csak 2016-ban mintegy 11 millió fegyvert gyártottak az Egyesült Államokban, 2006-ban ez a szám még csak négymillió volt. 2014-ben a háztartások 31%-ának volt fegyvere, ami komoly visszaesés az 1973-as, 47%-os számhoz képest. A koncentráció persze nőtt: az amerikai fegyverek mintegy felét a lakosság 3%-a tartja kezében, átlagosan nekik 17 fegyverük van otthon.

A Remington története egyébként 1816-ig nyúlik vissza: Ifjabb Eliphalet Remington egy helyi fegyvermesterrel ekkor rakta össze első kovás puskáját. Első nagyobb megrendelését a cég 1845-ben kapta meg az Egyesült Államok hadseregétől.

(Bloomberg nyomán)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium