Csökkenő áramárakat hozhat a napenergia

2018. május 17. 17:29    
nyomtatás
 
Drámaian csökkenhet a villamos energia nagykereskedelmi ára, amennyiben a nap- és szélenergia alapon termelt áram aránya eléri az 50 százalékot a teljes villamos energia termelésen belül egy új tanulmány szerint. A megújuló energiaforrások hazai kilátásairól, a szabályozási, támogatási környezet aktualitásairól a Portfolio június 7-i konferenciájának résztvevői részletesen tájékozódhatnak.


A Berkeley Lab Egyesült Államokban elvégzett elemzése szerint a nagykereskedelmi áramárak legalább 25 százalékkal csökkennének, amennyiben a megújuló energia alapon termelt áram részaránya minimum 50 százalékra rúgna az egészen belül. A kaliforniai, New York-i, délnyugati és texasi hálózatok adataival dolgozva a kutatás arra az eredményre jutott, hogy amennyiben a nap- és szélenergia aránya 40 százalék fölé bővülne 2030-ig, akkor az a termelői árak jelentős esését eredményezné.

Egy nagy megújuló energia arányú rendszerben ugyanakkor az áringadozások is gyakoribbá válnának, ahogyan a rendszer a csúcsterheléses állapotot is sűrűbben érné el - mindez egyébként a megújulók egyenetlen rendelkezésre állásából is következik.
A legnagyobb jelentősége azonban a termelői ár napon belüli alakulásában várható. Különösen a kiemelkedő napenergia részarányt tartalmazó forgatókönyv megvalósulása esetén a nap közepi, esti árak jelentősen mérséklődnének.

(Külön vizsgálták a kiemelkedő nap-, a kiemelkedő szélenergia részarányt, illetve az úgynevezett kiegyenlített mixet tartalmazó forgatókönyvek megvalósulásának eseteit.)

Mindez felértékeli a rugalmas, jól szabályozható egyéb termelő egységek - jellemzően a gázos erőművek szerepét, amelye termelésének nyereségességét a nagyon alacsony árak napon belüli időszakai is kevésbé érintenének negatívan. A termelés mellett a fogyasztás szabályozása, valamint az energiatároló megoldások szerep szintén felértékelődhet a jövőben, mint a csúcsterheléses időszakok menedzselésének hatékony eszközei.
Sokkal fájdalmasabban érintené viszont az árcsökkenés a szintén zsinóráram termelésére szolgáló, azonban kevésbé visszaszabályozható atom- és szénerőműveket

- figyelmeztet a Lawrence Berkeley National Laboratory elemzésében.

Csökkenő áramárakat hozhat a napenergia


A megújuló energiaforrások hazai kilátásairól, a szabályozási, támogatási környezet aktualitásairól a Portfolio június 7-i konferenciájának résztvevői részletesen tájékozódhatnak.

Az energiaszektorban zajló átalakulás sebességét jól érzékelteti az is, hogy a tanulmány szerzői 2016-ban, amikor a munkához hozzáfogtak, még nem számoltak az energiatárolás nagyobb mértékű gyakorlati alkalmazásával. Napjainkban azonban már elképzelhető, hogy egy földgáztüzelésű erőmű építése helyett inkább energiatároló technológiával kombinált naperőmű fejlesztése mellett dönt egy, áramtermelő kapacitást létrehozni kívánó befektető - mondta Joachim Seel, az anyag egyik szerzője a greentechmediának.

A szerzők a következőkben a nukleáris energia és az energiatárolás lehetséges jövőbeli szerepének mélyebb vizsgálatát is el kívánják végezni 2020-ig, tekintetbe véve a jobban szabályozható atomerőművek kifejlesztésére irányuló folyamatban lévő erőfeszítéseket is.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium