Csúcsra drágult az olaj - Megvan a 80 dollár

2018. május 17. 14:18    
nyomtatás
 
Elérte a 80 dollárt az olaj ára csütörtökön, elsősorban az iráni ellátással kapcsolatos aggályok miatt.


Az energiahordozó árfolyama legutóbb 2014 novemberében állt 80 dollár felett. Csütörtökön délután valamivel 80 dollár alatt alakul a Brent árfolyama.

Csúcsra drágult az olaj - Megvan a 80 dollár


A WTI ugyanekkor 72 dollár fölött forog, ami szintén új három és fél éves csúcsot jelöl.

Csúcsra drágult az olaj - Megvan a 80 dollár


Az árak emelkedését elsősorban az Egyesült Államok iráni nemzetközi atomalkuból való kilépése, illetve az új Iráni szankciók híre hajtja. A szankciók ugyan csak hónapokkal később lépnének életbe, de a piac már most az iráni ellátás napi több százezer hordós csökkenését prognosztizálja. Várakozások szerint a szankciók hatására az ország olajexportja napi 200 ezer hordótól közel 1 millió hordóig terjedű csökkenést szenvedhet el.

A francia Total kedden figyelmeztetett, feladja több milliárd dolláros gázprojektjét Iránban, amennyiben nem nyer mentességet a szankciók hatálya alól.

Az iráni olaj kiesése érzékenyen érintheti a közel 100 millió hordó/nap nagyságú globális piacot, mert a Kőoalj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és más olajországok 2017 eleje óta öszességében napi mintegy 1,8 millió hordóval vették vissza termelésüket. Nagyrészt ennek, illetve az erős globális kereslet hatására az elmúlt hónapokban jelentősen csökkentek a globális olajtartalékok, ami az árak emelkedésében is tükröződik. Az emelkedés hatására az elemzők elkezdték felfelé módosítani idei olajár-előrejelzéseiket, a Bank of America májusban közölte, várakozásai szerint az olaj ára 2019-ben elérheti a 100 dollárt is.

A hagyományosan erőteljes üzemanyagkeresletet hozó nyári szezon beköszöntével a tendencia folytatódhat, miközben a venezuelai termelés is tovább zuhan, a Közel-Keleten pedig több gepolitikai válsággóc is fenyegeti az olajpiaci kilátásokat.

A magas olajárak visszaüthetnek a fogyasztásra - véli a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), amely minimálisan, napi 1,5 millió hordóról 1,4 millióra mérsékelte az idei keresletbővülésre vonatkozó prognózisát. Az IEA 2018-ban napi 99,2 millió hordós átlagos keresletre számít, míg a Goldman Sachs szerint a világ olajfogyasztása idén 100 millió hordó fölé emelkedhet, a bank elemzői szerint pedig a várható kínálati szűkösséget az emelkedő amerikai kitermelés sem lesz képes ellensúlyozni.

(CNBC)

Csúcsra drágult az olaj - Megvan a 80 dollár

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium