Előfizetői tartalom

Döntött az Európai Parlament: a befektetők mentik meg a bankokat

Portfolio
Az Európai Parlament kedden jóváhagyta azt a három szabályt, amely garantálja, hogy a bajba jutott bankok megmentésének költségeit az adófizetők helyett inkább maguk a bankok állják - közölte az intézmény tájékoztatási osztálya. Két jogszabály a csődközeli helyzetbe jutott bankok átalakításáról és szanálásáról szól, a harmadik pedig garantálja, hogy bankpánik esetén a bankok, és nem az adófizetők garantálják a 100,000 euró alatti bankbetétek biztonságát. A jogszabályok kiegészítik a már elfogadott egységes bankfelügyeleti rendszert, és nagy lépést jelentenek a bankunió felé.

A témáról is szó esik a Portfolio.hu Hitelezés 2014 konferenciáján. Regisztráljon Ön is! A bajba jutott bankokról szóló két állásfoglalásban szereplő "bail-in";, azaz a hitelezői feltőkésítés értelmében a banktulajdonosok (a részvényesek) és a bank hitelezői (elsősorban kötvénytulajdonosok) állják elsőként a bank veszteségeit. Csak ezt követően kerülhet sor...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés