Még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta a Richter

2018. február 12. 06:56  english version   
nyomtatás
 
A fontosabb eredménysorokon, az összes árbevételt, a bruttó fedezetet vagy az üzleti tevékenység eredményét tekintve nagyjából a vártnak megfelelő számokat publikált ma hajnalban a Richter, az adózott eredmény viszont alaposan elmaradt attól, amit az elemzők vártak. Az árbevétel és az üzemi eredmény szépen bővült, a profit meredek visszaeséséért elsősorban a pénzügyi soron devizaátértékelés miatt jelentkező veszteség okolható.

Kereskedés Richter-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

A jelentés főbb pontjai:
  • a hazai forgalom lényegében stagnált
  • növekedett azonban a kínai és az orosz forgalom is
  • nőtt az üzleti eredmény a növekvő árbevételnek köszönhetően
  • a pénzügyi soron 8,4 milliárd forintos veszteségről számolt be a társaság
  • az adózott eredmény 70,3 százalékkal csökkent


Vegyes számok


Az előzetesen közzétett múlt hét csütörtöki időponttal szemben ma hajnalban publikálta a tavalyi negyedik negyedéves és egész éves számait a Richter. A hazai vezető tőzsdei társaságok közül elsőként jelentő gyógyszergyártó esetében megosztottak voltak az elemzők, már összes bevétel soron is relatíve nagy volt az eltérés a legpesszimistább és a legoptimistább elemző előrejelzése között, az adózott eredmény soron pedig még nagyobb volt az eltérés, az általunk megkérdezett öt elemzőház közül három valamivle 9 milliárd, kettő pedig 19 milliárd forint feletti adózott eredményt várt a tavalyi utolsó negyedévre. A 2017 negyedik negyedéves árbevétel magasabb, a bruttó fedezet azonban alacsonyabb lett a Richter a Portfolio által összeállított elemzői konszenzusban szereplő értékeknél, az üzemi eredmény nagyjából megfelelt a várakozásoknak, az adózott eredmény azonban jelentős meglepetést hozott, miután a nettó profit soron a legpesszimistább elemzői becslést is alulmúlta a társaság, a negyedik negyedéves adózott eredmény csupán 6,6 milliárd forint lett, ami közel 3 milliárd forinttal még a legalacsonyabb elemzői várakozástól is elmarad.

Még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta a Richter


Emelkedő bevételek


A társaság negyedik negyedéves árbevétele 110 milliárd forintra bővült, amely 4,3 százalékos emelkedést jelent a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva.

Még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta a Richter


A 2017-es év esetében is folytatódott a növekedés, a Richter árbevétele 14 százalékos emelkedést követően 444,3 milliárd forintra nőtt. Az árbevétel bővülésében jelentős szerepet játszott az USA és Oroszország forgalmának növekedése, valamint az EU15-régió is érdemben hozzátett a növekedéshez.

Az éves árbevétel növekedését a társaság termékportfóliójára vetítve látható volt, hogy elsősorban a magas hozzáadott értékű készítmények járultak hozzá kiemelten az értékesítéshez. Az Esmya 93 millió eurós árbevétele mellett a Vraylar 51 millió dolláros royalty-bevételt eredményezett a 2017-es üzleti évben.

Még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta a RichterNagy növekedés Kínában


A Richter összes árbevétele 4,3 százalékkal nőtt a tavalyi negyedik negyedévben, a bővülésben nagy szerepet játszott az európai, a FÁK- és a kínai eladások növekedése.

Magyarországon a Richter forgalma a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva nem változott, míg a társaság piaci részesedése 5,1 százalék körüli.

Lengyelországban a bázisidőszakhoz képest 4,2 százalékos visszaesés következett be, miután a helyi forgalmat negatívan érintette a generikus termékek áreróziója. Romániában ugyanakkor 11,6 százalékos volt a forgalom növekedése, miután az elmúlt években végrehajtott hatósági árcsökkenések következtében több originális terméket is kivezettek a piacról, amely a kedvező hatást gyakorolt egyes generikus termékek forgalmára.

A FÁK tagköztársaságok esetében a kedvező makrogazdasági folyamatok a forgalomra is pozitív hatást gyakoroltak. A bázisidőszakkal összehasonlítva Oroszország esetében 6,8 százalékos emelkedés volt megfigyelhető, amely jelentős részben a nőgyógyászati készítmények nagyobb részarányának, továbbá a 2016 végén eszközölt áremeléseknek volt betudható. Míg Ukrajnában mindemellett 8,7 százalékos volt a növekedés üteme.

Az EU15 régiót vizsgálva a korábbi év hasonló időszakával összehasonlítva 2,9 százalékkal nőtt a forgalom, azonban az USA esetében már 7,8 százalékos volt a visszaesés a bázisidőszakhoz képest.

Az új piacok esetében Latin-Amerika teljesítménye 4,1 százalékkal esett vissza, azonban a kínai forgalom kiemelkedően jól alakult, miután a kínai növekedés 98,6 százalékos volt a bázisidőszakkal összehasonlítva.

Még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta a RichterA gyógyszergyártás árbevételének földrajzi megoszlását vizsgálva látható, hogy a tavalyi év negyedik negyedévében a bevételeken belül a hazai részarány az egy évvel korábbihoz képest tovább csökkent, a kínai részarány viszont nagyot nőtt.

Még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta a RichterCsökkenő bruttó fedezeti hányad


A bruttó fedezeti hányad 2017 negyedik negyedéve esetében 1,3 százalékos növekedést követően 55,3 százalékra emelkedett a bázisidőszakkal összehasonlítva. Azonban az év egészét tekintve a bruttó fedezeti hányad 56,8 százalékra csökkent a 2016-os év 57,9 százalékos értékéhez képest, miután a társaság hagyományos piacain bekövetkező árerózió és az értékesítés közvetlen költségeinek emelkedését csupán részben ellensúlyozta a Vraylar után kapott royalty-bevétel.

A tavalyi év egészében a bruttó fedezeti hányad 57,9 százalékról 56,8 százalékra csökkent. A visszaesést a fokozódó hatósági követelmények költségnövelő hatásai mellett az Esmya és a Bemfola után elszámolt amortizáció, valamint az alacsony fedezetű romániai nagykereskedelmi árbevétel részarányának emelkedése okozta.

Még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta a RichterEmelkedő költségek


A kínai és latin-amerikai piacok mellett az EU-15 régió esetében és az orosz valamint az ukrán piacon is növekedtek a marketing költségek, egész éves szinten az értékesítési és marketing költségek 6,7 százalékkal nőttek. A kutatási és fejlesztési költségek 13 százalékkal emelkedtek a bázisidőszakhoz képest, amelyek részben a biotechnológiai, részben az Allergannal közösen végzett klinikai vizsgálatoknak voltak betudhatók.

Az üzleti eredmény 25,9 százalékkal 68,7 milliárd forintra nőtt éves bázison. A növekedés az árbevétel emelkedésének volt betudható, amely nagymértékben meghaladta a működési költségek növekedését és ellensúlyozta a bruttó fedezeti hányad visszaesését.

Még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta a RichterAlacsony profit


A nettó profit soron alulmúlta a Portfolio által összeállított elemzői várakozásokat a Richter, a vállalat tavalyi negyedik negyedéves profitja 33 százalékkal maradt el a Portfolio által összeállított konszenzusban szereplő medián értéktől. Az adózott eredmény 70 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi értékhez képest.

Még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta a RichterHa az egész éves számot nézzük, akkor az adózott eredmény a pénzügyi tevékenység eredménye soron elszámolt veszteség következtében szintén jelentős visszaesést mutat, a profit a 2016-os 66,2 milliárd forintról 22,6 százalékkal 51,2 milliárd forintra esett vissza. A jelentős visszaesés mögött a társaság pénzügyi tevékenységének eredménye állt: a tekintélyes veszteséget elsősorban a követelések és kötelezettségek kiegyenlítésének realizált árfolyamvesztesége okozta.

Az egy részvényre jutó eredmény 22,8 százalékos visszaesést követően 275 forintra csökkent. A csökkenés mögött a pénzügyi tevékenység eredménye áll: a jelentős, 8,5 milliárdos veszteség mögött a követelések és kötelezettségek realizált árfolyamvesztesége, a rubel és a dollár éven belüli leértékelődése állt.

Még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta a RichterNem drága a Richter


A Richter papírjai sem P/E, sem EV/EBITDA alapon nem mondhatók drágának, ami részben az elmúlt hetekben, és főként múlt hét pénteken (-6,6%) látott árfolyamesésnek tudható be.

Még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta a Richter


Még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta a Richter


A legközelebbi szektortársakhoz képest P/E és EV/EBITDA alapon is közel 10 százalékos diszkonton forognak a Richter papírjai, miközben az elmúlt másfél évben jellemzően prémiumon forogtak.

Még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta a Richter


Még a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlta a Richter
Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium