Elszállt az alumínium ára Trump lépésére

2018. április 17. 09:27    
nyomtatás
 
Közel hétéves csúcsra emelkedett az alumínium árfolyama; az Egyesült Államok legutóbbi oroszországi szankciói érzékenyen érintik a legnagyobb termelők működését, a Fehér Ház pedig újabb szankciók kivetését helyezte kilátásba hétfőn.


2011 óta nem látott magasságba emelkedett az alumínium jegyzése a londoni fémtőzsdén, miután az Egyesült Államok április elején szankciókat vetett ki orosz vállalatokra, oligarchákra, ügynökségekre és politikusokra. A szankciók által célzott nagyvállalatok között van a Ruszal, a világ egyik legnagyobb alumíniumtermelője is. Az amerikai szankciók egyik elsődleges célpontja a több orosz nagyvállalatot tulajdonló Oleg Gyerpipaszka, aki Putyin közeli szövetségese. Az üzletember érdekeltségébe tartozik az egyik legjelentősebb orosz vállalatcsoport, a Basic Element, de az En+ alumínium- és energiaipari konglomerátumot és a Ruszalt is ő irányítja.

Április 6. óta az alumínium árfolyama több mint 20 százalékkal lőtt ki, és jelenleg a 2400 dollár/tonnás szint körül áll a londoni fémtőzsdén.

Elszállt az alumínium ára Trump lépésére


Amennyiben a Ruszal termelése kiesne a globális piacról, az jelentős részt hasítana ki a kínálati oldalról. A Rio Tinto, a világ egyik legnagyobb bányavállalata már pénteken jelezte, ebben az esetben kénytelen lenne vis maior helyzetet hirdetni bizonyos, a Ruszallal kötött kontraktusára.

Az alumínium árfolyamának szárnyalásához a szankciók hatása mellett a dollár viszonylagos gyengesége, valamint az ipari fémek kereskedésében elmúlt napokban kialakult általános emelkedés is hozzájárul - mondta az ETF Securities elemzője, Nitesh Shah a Reutersnek.

Az alumínium árfolyamának meredek emelkedését az váltotta ki, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke márciusban 10 százalékos importvámot vetett ki az Államokba belépő alumínium szállítmányokra. A rendelkezés hatálya alól bizonyos országokat kivettek, de Oroszország nem tartozik ebbe a körbe.

Az elnök április elején még azzal hencegett, hogy a tarifák nem gyakorolnak negatív hatást az USA gazdaságára:A szankciók hatására azonban rallizni kezdett az árfolyam, a trend pedig folytatódhat is. Nikki R. Haley, az Államok ENSZ-nagykövete ugyanis vasárnap bejelentette, hogy a Trump-adminisztráció újabb szankciók kivetésére készül oroszországi vállalatokkal szemben a vélelmezett szíriai vegyifegyvergyártó program miatt. A Fehér Ház hétfőn ezt részben cáfolta, közölve, Trump egyelőre nem fogadott el kiegészítő intézkedéseket, ám további szankciókat fontolgat Oroszországgal szemben, döntés pedig a közeli jövőben várható.
Címlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Jó kávé és masszázs? - így tarthatod meg a munkavállalóidat (x)

Mit tehet a munkáltató, hogy növelje a munkatársak elégedettségét? 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Portfólió menedzser
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium