A dinamikus alkalmazkodás az energiacégek növekedésének kulcsa

2018. november 6. 11:28    
nyomtatás
 
A fenntartható energia koncepció keretében az ügyfél energiastratégiája áll a középpontban, amit a klímatudatosság, az energiahatékonyság és a megbízható energiaellátás változó súlyú szempontjai határoznak meg; az ezekhez való dinamikus alkalmazkodás során az energiavállalatoknak kiemelten kell kezelniük a befektetési fókuszt is - mondta el ifj. Chikán Attila, az Alteo csoport vezérigazgatója a Portfolio Energy Investment Forum 2018 konferencián, a saját vállalata példáján szemléltetve a beruházástervezés és a tőkepiaci aktivitás összehangolásának folyamatát.


Az Alteo-sztori főbb állomásai:
  • Az Alteo egy kezdeti, 2008-ban megvalósított 1,4 milliárd forintos tulajdonosi tőkejuttatást követően kizárólag tőkepiaci és banki finanszírozásra támaszkodik.
  • A modell alapja a hosszú távú tervezés, amelynek egyik első lépése 2009-ben az energia kiskereskedelem elindítása, erőművek akvirálása volt.
  • Ezek után következhetett az Alteo részvényeinek bevezetése 2010-ben a BÉT-re, ami az európai működési modell kialakításának is feltétele volt.
  • A következő évben megvalósított, 1 milliárd forint körüli zártkörű kötvénykibocsátást 2012-ben egy 310 millió forintos tőkeemelés követte, majd 2014-ben egy 3,5 milliárdos kötvénykibocsátás követte.
  • Közben 2012-2013-ban szélerőmű akvizíciókat hajtott végre a társaság, amelyet 2015-ben a Synergy akvizíciója követett.
  • A 2016-ban megvalósított, 1,4 milliárd forintos részvénykibocsátást 2017-ben egy 2,8 milliárd forintos kötvény-refinanszírozás követte, majd újabb beruházások - depóniagáz, naperőmű, Zugló-Therm akvizíció, k+f energiatároló projekt - valósultak meg.
  • A társaság ezt követően újabb forrásbevonásokat, kötvényfinanszírozást, új kötvény kibocsátását, illetve másodlagos részvénykibocsátást tervez.

Energy Investment Forum 2018
Energy Investment Forum 2018 (galéria, 19 kép)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium