Afrikai olajjal szabadul az orosz függéstől Lengyelország

2018. október 9. 09:08    
nyomtatás
 
Miközben Németország, Magyarország és az EU egyéb országai nem csinálnak problémát abból, hogy energiaellátásuk jelentős részét oroszországi eredetű importtal fedezik, mások, mint például Lengyelország akár felárat is hajlandó fizetni azért, hogy szabaduljon a függéstől. Az ország legnagyobb finomító vállalata, az állami tulajdonú PKN Orlen nigériai olajat vásárolt, az első szállítmány október közepén érkezhet meg az országba.


Azt követően, hogy az orosz gáz alternatívájaként Lengyelország például az Egyesült Államokból származó LNG-vel igyekezett diverzifikálni ellátását, most az olajellátásban is új források bevonásával csökkentené az orosz energiaimportot.

Az első nigériai szállítmányban mintegy 130 ezer tonna olaj fog megérkezni Gdanskba, mondta el Daniel Obajtek, a PKN vezérigazgatója a Reutersnek. Elmondása szerint a diverzifikáció oka volt az orosz Ural nyersolaj minőségének romlása is. Amennyiben az első szállítmány tapasztalatai kedvezőek lesznek, úgy továbbiak követhetik azt - közölte.

A PKN és a Lotos többnyire az 1960-as években épített vezetékeken érkező orosz olajat dolgoznak fel finomítóikban, azonban az utóbbi időben mindkét társaság új forrásokat vont be. A PKN 2016-ban hosszú távú szerződést kötött Szaúd-Arábiával, azóta mindkét társaság vásárolt már olajat Iránból és az Egyesült Államokból is. Ennek köszönhetően a PKN olajbeszerzéseiben a 2015-ös 90 százalékról körülbelül 70 százalékra csökkent az orosz forrás aránya.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Egy év alatt több mint 200 új munkatárs a pécsi Hauniban (x)

Története legnagyobb létszámbővítését hajtotta végre a gépgyár. 

Hatvan milliárdból fejleszthetnek a hazai kkv-k (x)

Ingyen hitel a kisvállalkozások versenyképességének fejlesztésére. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium