Aki kevesebbet keres, rosszabb levegőt is szív

2019. február 8. 09:43    
nyomtatás
 
Európa társadalmi, gazdasági szempontból legrosszabb helyzetben lévő területeinek lakosságát sújtja leginkább a légszennyezettség és az egyéb környezeti szennyezés - áll az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) új jelentésében.


Miközben összességében az európai környezeti minőség javuló tendenciát mutat, bizonyos régiók és bizonyos társadalmi rétegek továbbra is aránytalanul nagy veszélynek vannak kitéve például a lég- vagy éppen zajszennyezettségnek - áll az EEA jelentésében.

A szervezet szerint ezért célzott akciókra van szükség a szegények, idősek és gyerekek környezetszennyezéssel szembeni fokozott védelme érdekében, különösen Európa keleti és déli régióiban. Így Magyarországon is, amelyet más kelet- és dél-európai országokkal együtt például az átlagosnál jóval nagyobb szállópor- (PM2,5) és talajközeli-ózon szennyezés jellemez. A jelentés rámutat, ezen országokban a jövedelmek és a képzettség alacsonyabb, a munkanélküliségi ráták pedig magasabbak az európai átlagnál. A dél- és délkelet-európai államok az extrém magas hőmérsékletnek is jobban ki vannak téve.

Aki kevesebbet keres, rosszabb levegőt is szív

EEA
Nagyobb térképért katt!

Az uniós ügynökség szerint egyebek mellett a következő lépésekkel érdemi javulást lehetne elérni:
  • A közúti és légi forgalom tervezésekor a lég- és zajszennyezési szempont fokozottabb figyelembe vétele, például autómentes városi övezetek kialakításával.
  • Bizonyos háztartási tüzelőanyagok használatának betiltása, mint például a széné. Ennek a lépésnek azonban együtt kell járnia a tisztább fűtési megoldások kialakításához a szegényebb háztartásoknak nyújtandó támogatásokkal.
  • Zajvédő falak és egyéb megoldások alkalmazása, különösen a gyerekekre tekintettel.
  • A hő- és hideghullámokkal szembeni sérülékenyebb társadalmi rétegek számára speciális intézkedések kidolgozása.
  • Zöldfelületek területének és arányának növelése, különösen a városi területeken.


Címlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium