Besegített az időjárás a PannErgy-nek

2019. április 16. 08:55    
nyomtatás
 
Jelentősen nőtt az elsősorban geotermikus energia termelésével és értékesítésével foglalkozó PannErgy által értékesített hőmennyiség 2019 első negyedévében összehasonlítva a 2018. év azonos időszaki adataival. A jó eredmény nagyrészt a Győri Geotermikus Projekt hatékonyságnövelésének, kapacitáskihasználtságának, valamint a kedvező időjárásnak köszönhető - derül ki a társaság negyedéves termelési jelentéséből.
A geotermia és a többi megújuló energiaforrás magyarországi aktualitásairól is szó lesz a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című konferenciáján. Még nem késő jelentkezni!


Kereskedés Pannergy-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

A PannErgy által értékesített hőmennyiség 2019. első negyedévben 8,7%-kal magasabb volt 2018 hasonló időszakához képest.

Besegített az időjárás a PannErgy-nek


A fűtési időszakban 2 és 8 Celsius-fok közötti külső hőmérséklet-tartományban ideális a napi geotermikus hőértékesítés, azon belül is akkor, ha a napi minimum és maximum hőmérséklet között minél kisebb az eltérés. 2019. első negyedévében az átlaghőmérsékletek a 2018-as hasonló időszakhoz viszonyítva jelentősen eltértek. Míg a január lényegesen hidegebb volt, addig februárban és márciusban a geotermia számára ideálisabb, mérsékelten télies hőmérséklet-tartomány volt a jellemző. Az első negyedévben egyik projektnél sem volt olyan típusú meghibásodás, amely materiális hatással lett volna a hőeladásra.

Besegített az időjárás a PannErgy-nek


Értékesített hőmennyiség az egyes projektekben


A Miskolci Geotermikus Rendszer 2019. év első negyedévében összesen 294 930 GJ hőenergiát értékesített, amely szinte teljesen egyezik a 2018. év hasonló időszakában elért értékkel. Az időjárási körülmények havi szinten 15-20 000 GJ többletértékesítést is lehetővé tettek volna, azonban január és február hónap során a városi távhőrendszer magasabb arányban kapott fosszilis alapú energiaforrást a korábbi hasonló időszakok átlagos értékeihez képest. Az érintett felek a jövőre nézve lépéseket kívánnak tenni a zöldenergia többlet bevitelének további
optimalizálására.

A Győri Geotermikus Rendszer összesen 325 050 GJ hőenergiát értékesített az idei első három hónapban, ami 19 %-kal magasabb a 2018. első negyedévéhez képest. Az időjárás kedvező alakulásán túl a kapacitások kedvezőbb kihasználtsága is jelentősen segítette a bázisidőszak értékesítési adatainak felülmúlását. Az értékesítés javulása többek között annak köszönhető, hogy a folyamatos fejlesztések eredményeként, a geotermikus hőtermelés karakterisztikája a Győr-Szol Zrt. kazánparkjának üzemeltetéséhez jobban illeszthető lett, így hatékonyabban tudja támogatni azok üzemviteli váltásait az 50 és a 100 MW-os kazánok üzeme között.

A melegebb időjárás Szentlőrincen kedvezőtlenebb hatásként jelentkezett mint a másik két nagyobb projekt esetében, hiszen a szentlőrinci projektnél csak geotermikus forrású távfűtés van, amire a hőigény csökkenése közvetlenül hatott. Az átlagosan melegebb időjárási viszonyok miatt a hőértékesítés 11 %-kal marad el a tavalyi hasonló időszak értékesítéséhez képest, így 8 184 GJ-t értékesített a társaság.

A Berekfürdői Geotermikus Metánhasznosító Létesítmény a tárgyidőszakban elért villamos energia értékesítése 440 022 kWh volt. A gázmotorok rendelkezésre állása javult, különösen február és március hónapban állt helyre az értékesítés. A januári értékesítési számoknál még a nagyobb gázmotor felújításának negatív hatása volt érzékelhető. A tárgyidőszakban az értékesített hőmennyiség 1 130 GJ volt, amely az üzemen kívüli gázmotornak köszönhetően megközelítőleg 200 GJ mennyiséggel kevesebb a tervhez képest.

Besegített az időjárás a PannErgy-nek


Klímaváltozás


A társaság termelési jelentésében tevékenysége éghajlatváltozással összefüggő hatásairól is szól. A tárgyalt időszakban a PannErgy Csoport projektjei által kitermelt zöld hőenergia hasznosítása 36 496 tonna üvegházhatású CO2-kibocsátás csökkenéssel járult hozzá Magyarország klímavédelméhez, míg a teljes üvegházhatású gázok eddigi megtakarítása 387 294 tonna volt a PannErgy Csoport által.

Besegített az időjárás a PannErgy-nek


Az éghajlatváltozás hazai, egyik jól érzékelhető hatása, az időjárási viszonyok - így a környezeti hőmérséklet - folyamatosan hektikus és szélsőséges változékonysága, valamint a Magyarországra historikusan jellemző hideg, jellemzően stabilan fagypont alatti téli hónapok átlagos hőmérsékletének markánsan fagypont feletti tartományba való emelkedése. A geotermikus hőtermelés kibocsátására ezek a változások várhatóan nem hatnak kedvezőtlenül, sőt több év átlagában a távhőrendszerekbe való betáplálására kedvezőek a kilátások. Ennek oka, hogy a fűtési időszakban 2-8 °C fok közötti külső hőmérséklet tartományban ideális a napi geotermikus hőértékesítés. Ezzel összhangban az átmeneti évszakok esetleges hőigény csökkenését az enyhülő téli időszakok potenciáljának növekedése kompenzálhatja, sőt meghaladhatja.

A PannErgy Csoport által kiszolgált nagy távhőrendszerek energiaigénye lényegesen meghaladja a beadható geotermikus energia nagyságát, így a náluk esetlegesen jelentkező klímaváltozásból származó hőigényváltozások a PannErgy-re a társaság meglátása szerint nincsenek és nem lesznek trendszerűen érezhető hatással. A PannErgy célja a jelenleg kihasznált feletti jelentős szabad hőkapacitásainak hasznosítása, egyebek mellett energiahatékonysági és optimalizációs projektek elvégzése vagy az úgynevezett "nyári" hő hasznosítása által.

A társaság részvényének árfolyama hétfőn 1 százalék feletti emelkedéssel 698 forinton zárt.

Besegített az időjárás a PannErgy-nekA geotermia és a többi megújuló energiaforrás magyarországi aktualitásairól is szó lesz a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című konferenciáján. Még nem késő jelentkezni!

(BÉT)

Címlapkép: MTI/Vajda János

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium