Csurig töltött tárolókkal készül Magyarország az ukrán gázstopra

2019. május 16. 12:13    
nyomtatás
 
Magyarország célja, hogy idén 100 százalékig töltse fel gáztárolóit, kihasználva a teljes, 6,3 milliárd köbméteres kapacitást, így készülve fel az ukrajnai útvonal szállításainak 2020 januárjától várható visszaesésére - számolt be az S&P Global Platts Kriston Ákosra, a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT)vezérigazgató helyettesére hivatkozva.

A magyar energiaellátás kihívásairól és a földgáz szerepének várható alakulásáról a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferenciáján is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!Míg az elmúlt öt évben átlagosan 40-60 százalékos töltöttséggel vágtak neki a télnek a magyarországi gáztárolók, addig idén a teljes töltöttség a cél - mondta Kriston, hozzátéve, hogy az MFGT tarifái csökkentésével is igyekszik elősegíteni, hogy minél nagyobb mennyiségű földgáz kerüljön a tárolókba a közelgő tél előtt.

Az aggályok szerint, ha az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz továbbra sem lesz képes megállapodni az európai gázszállításokról, az a jelenlegi, 2019 végéig érvényes szerződés kifutása után ellátási problémákat okozhat Kelet-Közép-Európában. Amennyiben Ukrajna irányából 2020 januárjától nem érkezne földgáz, úgy megvan a valós esélye és kockázata, hogy problémákkal nézhetünk szembe - fogalmazott hollandiai konferencián.

A Gazprom 2018-ban az előző évinél 9,3 százalékkal több, 7,6 milliárd köbméter gázt szállított Magyarországra, míg idén eddig 1,1 százalékkal érkezett több orosz gáz az országba, mint a tavalyi hasonló időszakban. Magyarország gázfogyasztása megközelíti az évi 10 milliárd köbmétert, aminek jelentős része a téli hónapokban realizálódik. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint az elmúlt télen összesen 4,36 milliárd köbméter földgázt használt fel az ország. Ehhez képest a 2017-2018-as télen 4,1 milliárd, a 2016-2017-es télen 4,57 milliárd, 2015-2016 telén pedig összesen 3,78 milliárd köbméter volt a fogyasztás.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter márciusban azt mondta, a magyar gázellátás Ausztria felől és a magyarországi gáztárolók segítségével megoldható lesz. Emellett a Gazprommal kötött megállapodással is igyekeznek biztosítani az ellátás zavartalanságát. Ennek értelmében a jövő évben szükségessé váló földgáz mennyiség egy részét az orosz vállalat már idén leszállítja Magyarországnak.

Az ukrajnai irányból érkező szállítmányok legalább is nagy részének várható kiesésére is készülve a kormány elkötelezte magát a Török Áramlat északi ágának Magyarországig vezetése mellett, ahogyan a bolgár-román-magyar-osztrák (BRUA) gázvezeték projektben való részvétel vagy a horvát LNG-tárolóval kapcsolatos tervek is jelentős részben ezt a célt szolgálják, ahogyan a biztonsági gáztartalék megemelése is.

Az MFGT vezetőjét megkérdezték az ukrajnai gáztárolás lehetőségéről is, amit Ukrajna konkrétan Magyarországnak címezve ajánlott fel. Kriston szerint a kereskedők elvetették ezt az ötletet, elsősorban azon aggályra hivatkozva, miszerint az ukrajnai gáztárolókba kerülő, magyar fogyasztásra szánt gáz Magyarországra hozása esetleg nehézségekbe ütközhet. Emellett az ukrajnai tárolók tecgnikai kondíciói sem ismertek kellő mértékben - tette hozzá.

Csurig töltött tárolókkal készül Magyarország az ukrán gázstopraCímlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Kockázatelemző
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium