Egyedül is belevágnának az atomerőmű-építésbe a románok

2019. június 7. 09:16    
nyomtatás
 
A Nuclearelectrica nevű román állami atomenergetikai társaság készen áll arra, hogy "önmagában" is belevágjon a cernavodai atomerőmű egy új reaktoregységének megépítésébe, amennyiben a kínai CGN-nel nem sikerülne véglegesíteni a megállapodást - mondta az energiaügyi tárca államtitkára, Doru Visan.


Legalább egy vagy két új nukleáris termelő egységet kell építenünk Romániában: amennyiben a China General Nuclear Power Corporationnal folytatott tárgyalások eredményre vezetnek, két új reaktort építünk. Ha viszont nem ez a forgatókönyv valósul meg, megfontoljuk egy új reaktor megépítésének lehetőségét is - mondta Visan.
Az államtitkár elismerte, van rá esély, hogy a végső megállapodás nem jön létre a CGN-vel, a kínai társaság által támasztott feltételekre tekintettel. Véleménye szerint ugyanakkor, amennyiben megteremtik a beruházási keretet, illetve az úgynevezett Contract for Difference (CfD) szerződést (hosszú távú szerződés, amelyben az állam vállalja, hogy garantált áron átveszi az új blokkban megtermelendő villamos energiát), úgy a kínai partner alé fogja írni a megállapodást.

A 2013 óta tartó egyeztetéseket követően a román kormány május elején írt alá előzetes megállapodást a CGN-nel a cernavodai atomerőmű bővítéséről, a kínai vállalatnak kellene megépítenie a 3-as és 4-es reaktorokat. A világban jelenleg mindössze pár ország vállalatai rendelkeznek egy komplett atomerőmű megépítéséhez szükséges kompetenciákkal, orosz, kínai, dél-koreai, japán, francia, egyesült államokbeli és kanadai társaságok tartoznak e körbe. Az államtitkár kijelentése ezért óvatosan kezelendő, és akár az is elképzelhető, hogy a hírügynökség pontatlanul idézte a politikus szavait.

A nagyberuházást az államtitkár szükségesnek és kötelezőnek nevezte a román energiarendszer hosszú távú fejlesztése érdekében. A jelenlegi, rendkívül instabil környezetben, amit a fosszilis energiaforrások felül a megújulók felé történő átmenet generált, a nukleáris energia nagyon fontossá vált - fogalmazott a román Agerpres hírügynökség szerint. A jelenleg a szénre nehezedő nyomás szerinte a földgázra is ki fog terjedni, ezért szükséges Romániának fejlesztenie nukleáris kapacitását.

(Business Review)

Címlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Mit jelez a magyar gazdaságnak az Intrum indexe? (x)

Magas GDP-növekedést vetít előre az Intrum Fizetőképességi Index. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium