Engednek az oroszok, ugrik az olajár

2018. december 7. 14:22    
nyomtatás
 
Hirtelen megugrottak az olajárak pénteken délután, miután a hírek szerint Oroszország az OPEC nyomására mégis hajlandó jelentősebb mértékben részt venni a közös termeléscsökkentési lépésben.


A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) képviselői csütörtökön ültek össze az olajkartell bécsi központjában, hogy döntést hozzanak a következő hat hónap kitermelési politikájáról. Az olajhatalmak ugyan csütörtökön megegyeztek abban, hogy visszafogják az olajkitermelésüket, de az ennek mértékéről szóló konkrét döntést az Oroszországgal történő egyeztetés utánra halasztották, tekintettel a nem OPEC-tag Oroszország kulcsszerepére a globális olajpiacon.

A korábbi hírek még arról szóltak, hogy Oroszország vonakodik részt venni a kitermeléscsökkentésben, illetve hogy napi 140-150 ezer hordóval hajlandó lenne ugyan részt venni a termeléscsökkentésben, de az OPEC legalább 250 ezres csökkentést várna tőle.
A pénteki értesülések szerint ugyanakkor Oroszország állítólag mégis hajlandó a korábban jelzettnél nagyobb mértékben, napi 200 ezer hordóóval visszavágni kitermelését.


A hírre az addig stagnáló, enyhén gyengülő olajárak meredek emelkedésbe váltottak. Délután két óra után a Brent spot árfolyama két százalék körüli, a WTI-é ezt megközelítő mértékű emelkedést mutatott.

UPDATE: Az árfolyamok folytatták a rallyt, három óra körül már 4 százalék körül, illetve azt meghaladó mértékben emelkednek. A Brent spot árfolyama így ismét 63 dollár felett áll.

Engednek az oroszok, ugrik az olajár


Ugyanekkor a WTI jegyzése már ismét az 54 dollárt közelíti.

Engednek az oroszok, ugrik az olajár


Az előző napon még nagyot estek az árfolyamok, miután a szaúdi energiaügyi miniszter a korábban jelzettnél kisebb mértékű kitermeléscsökkentés lehetőségéről beszélt. Míg korábban Szaúd-Arábia részéről az hangzott el, hogy az olajkartellt vezető ország legalább napi 1,3 millió hordós termeléscsökkentést tartana kívánatosnak, addig a csütörtök reggel Khalid al-Falih már úgy fogalmazott, egy napi 1 millió hordós termeléscsökkentési lépés már elegendő nagyságú lenne. Pénteken pedig egy, a Reuters által idézett forrás már napi 800 ezer hordós OPEC-célról beszélt.

A korábbi hírek szerint az OPEC minden tagjára érvényes 3,0-3,5 százalékos termeléscsökkentést kíván elérni. Az OPEC termelése az év felétől 4,1 százalékkal napi 33,31 millió hordóra bővült. A világ három legnagyobb olajtermelőjének termelése körülbelül egy év alatt napi 3,3 millió hordóval emelkedett, napi 56,38 millió hordóra, vagyis az OPEC, Oroszország és az Egyesült Államok biztosítja a világ olajellátásának közel 60 százalékát. A széleskörű megállapodást ugyanakkor nehezíti Irán speciális helyzete is, amelynek olajexportjára novembertől szankciókat vetett ki az Egyesült Államok.

Az olaj árfolyama az elmúlt két hónapban mintegy 30 százalékot esett, ami jelentősen csökkentheti az olajhatalmak bevételeit, ezért is tartottak tárgyalást egy lehetséges termelés-visszavágásról.

Címlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

2019-ben nyit a Bábolna Strand- és Termálfürdő (x)

Az épülő fürdő üzemeltetésére pályázatot írt ki az önkormányzat. 

Sokat spórolhatnak a cégek magán-egészség biztosítással (x)

Hogyan lehet csökkenteni a betegszabadságok miatti veszteséget? 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Pricing Specialist
Tőzsdei adatszolgáltatás Üzletágvezető
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium