Fenyegetést lát az olajkartellben Putyin bizalmi embere

2019. február 11. 14:55    
nyomtatás
 
Stratégiai fenyegetést jelent Oroszország számára és az Egyesült Államok kezére játszik Oroszországnak a Kőolaj Exportáló Országok Szervezetével való együttműködése, illetve az ennek keretében vállalt termeléscsökkentés - állítja Igor Szecsin, a Rosznyefty olajvállalat vezetője a Vlagyimir Putyin orosz elnöknek írt levelében.


Bár Szecsin általános vélemények szerint az elnök bizalmi embere, akinek álláspontja sokat nyom a latban, ugyanakkor az olajkartellel kapcsolatban egyáltalán nem biztos, hogy Putyin hallgat majd a Rosznyefty-vezérre. Az orosz elnök ugyanis az OPEC-cel való együttműködést minden bizonnyal szélesebb kontextusban látja, amely más területeken, például a szíriai helyzetet illetően is erősítheti az orosz érdekérvényesítő képességet az olajkartellt vezető Szaúd-Arábiánál. A Reuters által a hétvégén látott levelet még decemberben írta meg és küldte el Szecsin, aki gyakorlatilag az egyetlen orosz olajipari csúcsvezető, aki nyíltan és következetesen ellenzi az együttműködést.

Ali al-Naimi korábbi szaúdi energiaügyi miniszter könyvében arról írt, Szecsin már egy 2014-es bécsi megbeszélésen jelezte, Oroszország nincs abban a helyzetben, hogy csökkentse a termelést. Egyúttal állítólag összeszedte a tárgyalásra magával vitt jegyzeteit és közölte: "így azt hiszem a tárgyalásnak vége." Ezt követően több mint két évbe telt, mire mégis sikerült Oroszországot is bevonni a termelés összehangolt csökkentésébe.

A befolyásos Szecsin szerint az alkuban való orosz részvétel olyan előnyt biztosít az Egyesült Államoknak, amelyet az piaci részesedése növelésére, valamint a célpiacok lefoglalására fordíthat, ez pedig stratégiai fenyegetéssé vált az orosz olajipar fejlődésére nézve. Szecsin szerint az ország olajipara előtti egyik legnagyobb kihívást a piaci részesedése további csökkenése jelentheti, az elérhető minőségi olajkészletek, valamint a szükséges infrastrukturális és személyes feltételek megléte ellenére. A Rosznyefty Oroszország legnagyobb olajtermelője, így a kitermeléscsökkentési lépésben is a legnagyobb rész jut rá. Idei kitermelése 3-4,5 százalékkal emelkedhet korábbi prognózisa szerint.

Amennyiben Oroszország kihátrálna a megállapodásból, az további pressziót helyezne a globális kereslet gyengülésére vonatkozó félelmek miatt már amúgy is nyomás alatt lévő olajárakra. Kirill Dmitriev, az orosz szuverén alap vezetője azt mondta januárban, nem lát okot a megállapodás elvetésére, az amerikai kitermelés meredek emelkedése ellenére sem. Dmitriev szerint az amerikai kitermelés csak a 40 dollár körüli olajárak esetén csökkenne, ami viszont már az orosz gazdaságot is hátrányosan érintené. A szervezettel nem együttműködő Egyesült Államok termelése idén várhatóan új csúcsra, napi átlag 12 millió hordóra, jövőre pedig 13 millió hordó közelébe emelkedhet amerikai kormányzati várakozások szerint.

Az OPEC és szövetségesei április 17-18-án gyűlnek össze Bécsben a jelenleg érvényes megállapodás értékelésének és felülvizsgálatának céljával.

Oroszország és az OPEC

Oroszország 2017 eleje óta működik együtt a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetével (OPEC) a kitermelési politika területén, és előbb 2017 elejétől, majd 2019 januárjától is az olajtermelés érdemi visszafogására tett ígéretet. A 2017 elejétől bevezetett összehangolt kitermeléscsökkentési intézkedés keretében az OPEC napi 1,2 millió, a társult országok pedig Oroszország vezetésével további napi 600 ezer hordóval fogták vissza olajtermelésüket.

A lépés - egyebek mellett a venezuelai kitermelés hanyatlásával és az iráni szankciókkal kapcsolatos aggályokkal együtt jelentős szerepet játszott abban, hogy az olajárak 2018 őszére négyéves csúcsra emelkedtek. A tavalyi rali hatására, részben az áremelkedést korlátozandó, az OPEC és más olajtermelő országok a kitermelés gyors növeléséről döntöttek, így Szaúd-Arábia, Oroszország és az Egyesült Államok termelése egyaránt rekord szintekre emelkedett. Ez viszont hozzájárult az árak tavaly ősszel indult zuhanásához, ezért decemberben már ismét a termelés csökkentéséről határoztak az olajországok.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Elemző
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium