Kézzel fogható közelségben a villamosenergia-rendszer teljes átalakulása

2019. június 5. 15:20    
nyomtatás
 
A jelenleg zajló, forradalmi változásokat eredményező energiaátmenet nem az első a történelemben, és a korábbi forradalmi technológiai újítások eddig teljes egészében át tudták venni a korábbi funkciókat. Miközben a megújuló energiaforrások technológiájában, árában és telepítésében forradalom következett be, a konvencionális kapacitások telepítése gyakorlatilag elhanyagolható mértékűre esett vissza - mondta el Horváth Péter, a MET Power üzletfejlesztési igazgatója a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című konferenciáján.


Az Európai Unió termelőegységeinek üzembe helyezésében jól lekövethetők az elmúlt évtizedek változásai, vagyis a szén, a nukleáris, a földgáz és a megújuló energiaforrások előretörésével jellemezhető egyes korszakok - mutatott rá a jelenlegi átalakulással kapcsolatban 'Az energiaátmenet kockázatai és ezek kezelése' című előadásában.

Kézzel fogható közelségben a villamosenergia-rendszer teljes átalakulása

Forrás: Horváth Péter, MET

A megújuló forradalom hatására kézzel fogható közelségbe került a villamosenergia-rendszer teljes átalakulása - fogalmazott. Az Európai Unió 2030-as céljaihoz kapcsolódóan Magyarország azt vállalta, hogy a megújuló energiaforrások arányát a bruttó végső energiafogyasztáson belül 20 százalékra emeli a jelenlegi 13 százalék körüli szintről, míg az üvegházhatású gázok kibocsátásában 40 százalékos csökkentés a cél az 1990-es szinthez képest.

A célok teljesítése a villamosenergia-rendszer megfelelő átalakítását igényli, különösen a hálózatokon és a rendszerszintű tartalékok piacán - mondta Horváth Péter. A hazai napelem-boom kapcsán a szakember úgy vélte, az előrejelzési pontosság javításának hiányában a szabályozási tartalékok nagymértékű lekötése indokolt. Az elemzések jelentős szórást mutatnak, ezek alapján hozzávetőleg 3000-7000 MW naperőművi kapacitás létesítése várható.

A villamos energia tartalékok piacának reformjai következtében (regionális kapacitás lekötések, kontinentális szintű kiegyenlítőenergia-beszerzés) a rendszerirányítók és a piaci szereplők is csak becsülni, modellezni tudják a várható piaci változásokat - mondta.

Az erőművi beruházási igényekkel kapcsolatban azt mondta, a szigorodó környezetvédelmi elvárások és a berendezések élettartamának 2020-tól kezdődő lejárata következtében a jelenlegi rendszer nem önfenntartó, és van rá esély, hogy szabályozási (és hideg) tartalék biztosítására alkalmas egységek esnek ki a rendszerből.

Kézzel fogható közelségben a villamosenergia-rendszer teljes átalakulása

Fotó: Stiller Ákos

Horváth Péter szerint az EU téli/tiszta energia csomagja több pontja is jelentős megoldandó problémákat jelöl ki. A szabályozási piacok megnyitása további nyomás alá helyezi a hazai erőműparkot; a decentralizált termelés a hálózatok fenntarthatóságát illetően jelent kihívást a nemzeti energiapiacra; a prosumerek terjedése az elosztók gazdaságos működésére; a tagállami döntési jogkörök csökkenése pedig a hazai ellátásbiztonságra nézve kihívás.

Míg elemzői szempontból néhány piaci tökéletlenség csiszolása - határmetszékek bővítése, innovatív megoldások, megújulók hatékony támogatása - is elégséges a biztonságos működéshez, addig a piaci szereplők bizonytalanságát tovább erősítik a kiszámíthatatlan végeredménnyel bíró kihívások - mutatott rá. Az ellátásbiztonság garantálása nem egy energiapiaci funkció, a tartós eredményekért pedig az energiaátmenetben minden szereplőnek ki kell vennie a részét - húzta alá.

Címlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Mit jelez a magyar gazdaságnak az Intrum indexe? (x)

Magas GDP-növekedést vetít előre az Intrum Fizetőképességi Index. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium