Komolyan veszi az OPEC a vállalását, de így is túlkínálatos lehet az olajpiac

2018. szeptember 12. 18:01    
nyomtatás
 
A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) közzétette szokásos havi riportját az olajpiacon látható trendekről és az olajpiaci kereslet és kínálat várható alakulásáról.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Az OPEC legfrissebb számai:
  • Augusztusban az OPEC-országok kitermelése napi 278 ezer hordóval napi 32,56 millió hordóra nőtt.
  • A legnagyobb növekedés a líbiai kitermelésben volt, amely nem vesz részt az OPEC-országok által kötött megállapodásban, amely a kitermelés visszafogásáról szól.
  • A venezuelai és az iráni kitermelés visszaesett, előbbi a helyi gazdasági válság, utóbbi az amerikai szankciók miatt.
  • A legfrissebb számok alapján a szervezet országai komolyan veszik a megállapodást, sőt, túl is teljesítik.A szervezet főbb várakozásai:
  • 2019-ben napi 1,41 millió hordóval nőhet az olajkereslet, ez a várakozás napi 20 ezer hordóval alacsonyabb, mint egy hónappal korábban.
  • A globális gazdasági növekedéssel kapcsolatban több kockázat is felmerült, elsősorban a fejlődő és a feltörekvő piacokon látszanak kedvezőtlen folyamatok.
  • További kockázatok: kereskedelmi feszültségek, a vezető jegybankok monetáris szigorítása, emelkedő globális eladósodottság.
  • A szervezet arra számít, hogy a globális kereslet napi 32 millió hordó lesz 2019-ben az OPEC-országok kőolaja iránt, vagyis ha nem csökkentenek tovább a kitermelésükön, akkor napi közel 500 ezer hordónyi többlet lesz a piacon.A havi riport megjelenését követően valamelyest csökkent az olaj ára, az elmúlt percekben azonban tovább emelkedett, a Brent típusú olaj ára 80 dollár közelébe ugrott, a WTI ára 71 dollár közelébe emelkedett, elsősorban azért, mert a befektetők az iráni olajexport további csökkenésére számítanak.

Komolyan veszi az OPEC a vállalását, de így is túlkínálatos lehet az olajpiac


Komolyan veszi az OPEC a vállalását, de így is túlkínálatos lehet az olajpiac

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium