Lesz elég olaj, nyugtatgat az olajkartell

2018. október 11. 16:27    
nyomtatás
 
Megfelelőnek tartja az olajpiaci kínálat jelenlegi alakulását a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC), sőt, 2019-ben elképzelhetőnek tartja, hogy ismét visszatér a túlkínálat a piacra. Mohammad Barkindo, a szervezet főtitkára szerint az olaj árát jelentős részben az OPEC-en és más olajországokon kívül hozott döntések irányítják. Ezzel elsősorban a Donald Trump által hangoztatott, szerinte "igazságtalan" kritikákra reagált, amelyek szerint az Egyesült Államok vissza-visszatérően az olajkartellt teszi felelőssé az árak emelkedése miatt.


Az olajkartell főtitkára szerint a fentiekre tekintettel az olajországoknak nem kell sietniük a kitermelés további növelésével a júniusi megállapodásban rögzítetteken felül. Barkindo a londoni Oil & Money konferencián a Reuters beszámolója szerint azt mondta, a 2019-es előrejelzések arra utalnak, hogy jövőre újra a tartalékok építése kerülhet az előtérbe. Ennek ellenére a globális olajtermelés tartalékkapacitásai, illetve a szektorban megvalósuló beruházások kapcsán aggodalmának adott hangot.

Júniusban az OPEC és az együttműködő országok a termelés napi mintegy 1 millió hordóval történő emelésére tett vállalást, amellyel 160 százalékról 100 százalékra szorítják vissza a 2017 elejétől érvényes kitermeléscsökkentési vállalás teljesülését. Az extra kínálati hiányt nagyrészt a venezuelai és egyéb nem tervezett termeléskiesések okozták.

Az OPEC decemberben tartja a következő döntéshozó összejövetelét.

Az olajárak idén jelentősen emelkedtek a kínálat jövőbeli alakulásával, elsősorban is az iráni szankciókkal kapcsolatos aggályok hatására, így a Brent árfolyama az előző héten 86,74 dollárig, új négyéves csúcsra emelkedett. Az utóbbi napok általános részvénypiaci esése azonban az olajárat sem hagyta érintetlenül, az árfolyam csütörtök délután is több mint 1 százalékkal gyengül.

Lesz elég olaj, nyugtatgat az olajkartell

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Egy év alatt több mint 200 új munkatárs a pécsi Hauniban (x)

Története legnagyobb létszámbővítését hajtotta végre a gépgyár. 

Hatvan milliárdból fejleszthetnek a hazai kkv-k (x)

Ingyen hitel a kisvállalkozások versenyképességének fejlesztésére. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium