Előfizetői tartalom

Lesz gázunk télen?

Portfolio
A jelenleg érvényben levő tíz éves ukrán-orosz gázszállítási szerződés idén év végén jár le. Az oroszok egy rövid távú megállapodást szeretnének csupán kötni, ugyanis nagy projektekkel készülnek alternatív szállítási útvonalakat építeni Európa felé, mellyel Ukrajnát ki tudnák kerülni. Kijevnek és európai szövetségeseinek természetesen az lenne az érdekük, ha Ukrajna hosszú távon is az Európába érkező gáz tranzitútvonala lenne, azonban egyre csökken ennek esélye. Nem közelednek egymáshoz a felek a tárgyalások során, Európa pedig elkezdett intenzíven betárolni, félve egy esetleges csapelzárástól a tél közepén.

Moszkva már csak az új ukrán kormánnyal és parlamenttel lenne hajlandó tárgyalni. Árnyalja a képet, hogy Washington szankciókkal fenyegeti Oroszországot az új Németországba tartó tenger alatti vezeték kapcsán. Oroszország terve az, hogy jelentősen visszavágná az ukrán tranzitot, cserében megduplázná az Északi Áramlat kapacitását, illetve Törökországban építene vezetéket...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés