Már benzin sincs elég a világ legnagyobb olajkészletű országában

2018. december 6. 12:26    
nyomtatás
 
Venezuela, a világ legnagyobb nyersolajkészletével rendelkező országa egyre kevésbé képes saját termeléséből fedezni belföldi üzemanyag-fogyasztását, ahogyan a hitelért olajat program keretében kötött szállítási szerződéseit sem tudja teljesíteni Oroszország és Kína felé.


Januártól novemberig a PDVSA napi átlag 19 ezer hordó nyersolajat vásárolt nagyrészt curacaoi finomítója ellátására, ezen túl napi 234 ezer hordó finomított terméket is importáltak, egyebek mellett benzint, dízel és üzemanyag-komponenseket az üzemanyaghiányt enyhítendő. Az összesen napi 253 ezer hordós eddigi idei olajtermék-behozatal történelmi rekord, és mintegy 40 százalékos bővülést jelez a tavalyi napi 180 ezer hordós szinthez képest. Decemberben pedig már több mint napi 300 ezer hordó finomított olajterméket terveznek importálni - derül ki a venezuelai állami olajvállalat (PDVSA) Reuters által idézett dokumentumaiból.

A krónikus beruházáshiánnyal küzdő venezuelai olajszektornak ugyanis nem csak az olaj-, de a finomítói termelése is csökken. A finomítói aktivitás szintén történelmi mélypontra esett technikai hibák, a karbantartások elmaradása és az elégtelen nyersolajellátás miatt.

A PDVSA pénzhiányos állapotára tekintettel az olaj- és üzemanyag-importot csaknem teljes egészében csereügyletek keretében tárgyalták le az üzemanyag-szállítókkal és tréderekkel, akik venezuelai nyersolajhoz és finomított termékekhez juthatnak majd. A társaság február óta nem fizetett készpénzzel a szállítmányokért, amelyek egyebek mellett az orosz Lukoiltól és Rosznyeftytől, illetve a kínai CNPC-től érkeztek a dél-amerikai országba.

A súlyos recesszióval küzdő országban az üzemanyag-kereslet is zuhan. A jelenlegi napi 325 ezer hordós szint csak körülbelül a fele az egy évtizeddel ezelőtti csúcsértéknek, de az állami olajvállalat így sem képes ellátni a benzinkutakat, repülőtereket, erőműveket és ipari ügyfeleket. Az év első 11 hónapjában a PDVSA napi átlag 270 ezer hordó üzemanyagot szállított a belföldi piacnak, ami 17 százalékkal elmarad a kereslettől.

Címlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Tőzsdei adatszolgáltatás Üzletágvezető
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium