Másképp félnek a klímaváltozástól a nők és a férfiak

2019. február 12. 09:46    
nyomtatás
 
A klímaváltozást tartják napjaink legnagyobb globális fenyegetésének a magyarok - derül ki a Pew Research kutatásából. A felmérésbe bevont 26 országban megkérdezettek összességében szintén az éghajlatváltozás ügyét látják a legnagyobb kockázatnak országukra nézve. Az elmúlt években folyamatosan nőtt a klímaügy fontossága a közvélemény szerint, amely arra is rávilágít, hogy a nemek között jelentős különbség van egyes problémák megítélésében.


Egyértelműen a klímaváltozást tartják a legnagyobb globális fenyegetésnek 26 országban végzett kutatásban megkérdezettek, ez a válasz 67 százalékot kapott, a 2017-ben elért 63, illetve a 2013-ban rögzített 56 százalékot követően. A második helyen az Iszlám Állammal (ISIS) kapcsolatos aggályokat jelölték meg legtöbben, ez a téma 62 százalékot kapott az egy évvel korábbi 66 százalék után (2013-ról nincs adat). A harmadik legnagyobb fenyegetést (61%) a válaszok szerint a kibertámadások jelentik (2017-ben 54%).

További jelentős fenyegetést képvisel a válaszadók szerint az észak-koreai nukleáris program (55%), a globális gazdaság bizonytalanságai (50%), az Egyesült Államok befolyásának növekedése (45%), az orosz befolyás erősödése (36%) és a kínai befolyás fokozódása (35%).

A magyar válaszadók némileg máshogyan súlyozták a potenciális veszélyforrásokat, a két legfontosabb problémának azonban a globális átlaghoz hasonlóan a klímaváltozást és az ISIS-t tartják. A felmérés alapján a magyarok szerint a klímaváltozás (66%), az ISIS (59%), az északi-koreai nukleáris program (51%), a kibertámadások (35%), a globális gazdaság állapota (28%), az orosz befolyás (26%), a kínai befolyás (22%), valamint az amerikai befolyás növekedése (17%) jelentik a legfenyegetőbb globális kihívásokat.

A kibertámadásokat az összes ország közül Magyarországon jelölték meg a legalacsonyabb arányban, de az amerikai és az orosz befolyás növekedésétől tartók aránya is nálunk az egyik legkisebb.

A kutatás egyebek mellett politikai preferencia, életkor, illetve nemek alapján is vizsgálta a válaszok szóródását. Ezek szerint Magyarországon a klímaváltozás miatt a férfiak szignifikánsan jobban aggódnak, mint a nők, ami jelentősen eltér a többi ország eredményeitől, ahol többnyire fordított a helyzet. Észak-Korea és az ISIS esetében hasonló eltéréseket lehet megfigyelni a magyar és nemzetközi minták között.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium