Még fél évig jöhet a szennyezett olaj

2019. május 15. 10:24    
nyomtatás
 
Még 4-6 hónapig jöhet szennyezett orosz olaj Magyarországra az Ukrtransnafta ukrán vezetéküzemeltető vállalat szerint.

A hazai energiaellátás jövőjéről a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferencián is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!A keddi állapot szerint mintegy 350 ezer tonna szennyezett olaj maradhatott Ukrajnában, amely mennyiséget az Ukrtransnafta Magyarország és Szlovákia felé továbbítja - fogalmazott Nikolai Gavrilenko, a társaság vezetője a Reutersnek. Ennek ütemezése az olaj kloridszennyeződésének mértékétől is függ, azonban Gavrilenko szerint mintegy 4-6 hónapot vehet igénybe.

A Mol tegnap azt közölte az orosz és ukrán szállítócégekkel kötött megegyezésre hivatkozva, hogy május második felétől újra megfelelő minőségű kőolaj érkezik Magyarországra. A társaság azt is közölte, annak érdekében, hogy a Barátság vezetéken mihamarabb újra indulhasson a szabványos kőolaj szállítása, 100 kilotonna szennyezett kőolajat vesz ki a vezetékből, és raktároz el az érintett országok több cégéhez hasonlóan. A Mol a kivett szennyezett olajat újra felhasználhatóvá teszi a jövőben.

Ukrajna szombaton folytatta a Barátság-kőolajvezeték déli ágán az olajszállítást Szlovákia, Magyarország és Csehország felé. Oroszország, illetve a Transznyefty vezetéküzemeltető monopólium hétfőn indította újra a balti irányban az olajszállítást, de Magyarországra ennél is előbb, első európai országként érkezhet meg az első új szállítmány a Barátság kőolajvezeték déli ágán.

A szennyeződést április végén fedezték fel a német, lengyel, cseh, szlovák, magyar, ukrán és belorusz felvevőállomásokat ellátó Barátság kőolajvezetékben. Az akár 250 ppm sűrűségben jelen lévő klorid nem károsította a vezetéket, azonban a finomítói feldolgozást lehetetlenné tette, mivel e tekintetben 10 ppm a határérték.

Még fél évig jöhet a szennyezett olajCímlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium