Előfizetői tartalom

Megjelent a gázár-rendelet - 2004-től nyereséges lehet a gázüzletág - döntés előtt a MOL (3. - értékelés)

Portfolio
Megjelent az öt és fél éve várt piaci alapú árszabályozás rendelete. A MOL közelményében szereplő megtérülési értékek a szállítás és tárolás területén megfelelnek a korábbi várakozásoknak. A megtérülés alapjául szolgáló eszközérték, melyet a rendelet alapján a MOL kiszámított gyakorlatilag szintén azonos a korábbi elemzői várakozásokkal (összességében 288 mrd Ft). Az árrendeletben foglaltak következetes betartása a MOL szerint lehetővé teszi minden indokolt költség megtérülését, azaz nyereséges üzemeltetést biztosít 2004-től. A MOL közlemény mindazonáltal kiemeli, hogy a rendelet keretei között az ármeghatározás a Gazdasági Miniszter hatáskörébe tartozik, míg a rendelet be nem tartása esetén a MOL jogérvényesítési képessége feltehetően nem változik jelentősen. (Nem fair ármegállapítás esetén a MOL jogi lehetőségei több mint korlátozottak.) A korábbi unfair ármegállapítás esélyeit azonban minimalizálja, hogy kialakításra került a lakossági kompenzáció, mely a mindenkori kormányzat politikai kockázatát csökkenti a döntések során.

a rendelet főbb részletei. A rendelet értelmében tehát a MOL gázüzletágának három tevékenységére a következő irányelvek a meghatározóak: 1., tárolás: 10%-os eszközarányos nyereség (eszközérték: 110 mrd Ft) 2., szállítás: 8.5%-os eszközarányos nyereség (eszközérték: 177 mrd Ft) /nyereségtartalmat illetően feltételezzük, hogy adózott üzemi eredményre...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés