Megugrott az orosz gázexport Magyarországra

2019. június 7. 13:13  english version   
nyomtatás
 
A 2019-re leszerződött mennyiségen felül további 2 milliárd köbméter földgázt szállított le a Gazprom Magyarországnak - közölte a Gazprom.


Az orosz gázmonopólium január 1. és június 5. között összesen 4,3 milliárd köbméter gázt exportált Magyarországra, ami 57,5 százalékkal meghaladja a tavalyi hasonló időszak során teljesített szállításokat - közölte a társaság Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatójának egyeztetését követően.

A Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon folytatott megbeszélésen Miller és Szijjártó a magyarországi gázszállítási rendszer fejlesztésének aktualitásait is megtárgyalták. A Reuters beszámolója szerint a magyar fél kifejezte arra irányuló szándékát, hogy biztosítsa, a tervezett gázmennyiség a lehető legrövidebb idő alatt Magyarországra ér a Török Áramlat gázvezeték új ágán.

Szijjártó Péter csütörtökön jelentette be, hogy új megállapodásokat kötött az orosz féllel annak éredkében, hogy a 2020-as magyar gázellátás az ukrajnai tranzitútvonal bizonytalanná válása, illetve kiesése után is biztosított legyen. Bár az ukrán szállítási útvonal megszűnése ellen több ország hevesen tiltakozott, Moszkva várhatóan minimális szintre szorítja vissza jövőre az ukrán gáztranzitot az Északi Áramlat 2 és a Török Áramlat új ágának megépülését követően, amely alternatív ellátási útvonalakat nem kis részben a több mint évtizedes múltra visszanyúló orosz-ukrán gázvita hatására építi ki.

A Gazprom tavaly összesen 7,6 milliárd köbméter földgázt exportált Magyarországra, ami 9,3 százalékkal haladja meg a 2017-es 7 milliárd köbmétert.

Címlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Mit jelez a magyar gazdaságnak az Intrum indexe? (x)

Magas GDP-növekedést vetít előre az Intrum Fizetőképességi Index. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium