Megvenné a kormány a horvát LNG-terminált

2018. december 6. 09:05    
nyomtatás
 
A magyar kormány előrehaladott tárgyalásokat folytat a horvátokkal a Krk-szigeten tervezett gázlefejtő megvásárlásáról - értesült a Népszava. Bár az Orbán-kabinet drágállja a horvát ajánlatot, a részesedésvásárlási felvetést nem utasította el, de inkább többségi részesedést kér, amit viszont egyelőre a horvátok vetnek el.


A több mint húsz éve tervezett beruházás költségét három éve körülbelül egymilliárd euróra tették, tavaly év végén pedig közel 400 millió euróról szóltak a hírek. Bár ma már alig több mint 200 millió eurós összköltségről hallani, a horvát források továbbra is körülbelül félmilliárddal számolnak. Magyarországra legkorábban 2021 elején érkezhetne Horvátország felől évente közel kétmilliárd köbméter gáz.

A gázkereskedők továbbra sem mutatnak nagy érdeklődést, többedszerre is sikertelenül zárult a vonatkozó horvát pályázat. A problémát az ár jelenti: Magyarországra az orosznál 10-20%-kal drágábban érkezne a gáz. A lap szerint a kérdés mára leegyszerűsödött: ha a magyarok nem adnak tőkét, a fejlesztés nem valósul meg. Tavaly ugyanis a horvátok tízéves gázszállítási szerződést kötöttek a Gazprommal. Az INA-ügy miatt ugyanakkor a magyarországi érdeklődés visszafogott.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Tőzsdei adatszolgáltatás Üzletágvezető
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium