Üzlet

Miért drágul a gáz idén? Mit éreznek ebből a magyar cégek?

Portfolio
A szélsőséges időjárás nem csak a mezőgazdaságra vagy a turizmusra van hatással, hanem az energiapiacra is. A nyári hőségben több légkondicionáló üzemel, ezért nagyobb az áramfogyasztás, de az időjárás miatt a gáz ára is emelkedhet. Kérdés, hogy mit éreznek ebből a magyar cégek?
Érdekesen alakította az idei évben az időjárás a gáztárolókban lévő gáz mennyiségét. A március elején tapasztalható roppant hideg időjárás kritikus szintre csökkentette az európai tárolók készleteit. Az augusztusi tartós hőség is negatív hatással volt a gázkészletekre: a hetekig tartó kánikula megnövelte a villamosenergia-felhasználást, ugyanakkor nehezítette a szén- és atomerőművek termelését - több európai erőművet időszakosan le is kellett állítani - így gázalapú villamosenergia termelésre kellett támaszkodni. Az utóbbi években a rendre rekord magas hőmérsékletet hozó nyári kánikula világszerte az áramfogyasztás megugrását eredményezi, elsősorban a légkondicionáló berendezések fokozott igénybevételének köszönhetően.

Miért drágul a gáz idén? Mit éreznek ebből a magyar cégek?
A nagy nyári többlet gázigény miatt még tovább növekedtek a gázárak, miközben a gázra szintén nagy hatással lévő olajárak is 25 százalékot emelkedtek. Az időjárás mellett Európa és az egész világ gazdasági fellendülése is felhajtó hatással van az energia árakra - derül ki az E.ON elemzéséből.

Milyen főbb okai, jelei, következményei vannak a gázárak emelkedésének?

  • A februári hidegek hatására majdnem kiürültek a nyugat-európai gáztárolók.
  • 4 éves csúcsot ért el a jövő évi TTF gáz ára az elmúlt időszakban, ami az előző év hasonló időszakához képest 40%-os emelkedést jelent (a TTF Európa legfontosabb és leglikvidebb elszámolási pontja Hollandiában).
  • Elősegítette az áremelkedést az, hogy Angliában április második felében nem várt hideg volt, emiatt a tradicionális betárolási szezon kezdetén folyamatos kitárolás volt a tárolókból, ami azóta is folyamatosan magasan tartja a gáz iránti keresletet.
  • A földgázt egész évben és minden időszakra vonatkozóan rendkívül magas árak mellett kereskedték és kereskedik. A földgáz árának emelkedése mellett, a szén-dioxid kvóta két és félszeres, vagy a szén 30 százalékos drágulásának hatására meredek emelkedésnek indult az áram ára is.
  • A hosszantartó, meleg nyár és hőhullámok hatására az európai nagyobb folyók vízállása drasztikusan lecsökkent, ami miatt előfordult, hogy a nagy szénszállító hajók nem tudtak eljutni németországi szenes erőművekhez. Franciaországban olyannyira felmelegedtek a több atomerőmű hűtővizeként szolgáló folyók, hogy az atomerőművek termelését korlátozni kellett. A vizek felmelegedése a fosszilis erőművek hatásfokát is rontotta, a környezetvédelmi előírások miatt pedig ebben a körben is sor került a termelés korlátozására.
  • Az árak emelkedéséhez az egészséges gazdasági növekedés is hozzájárul a kereslet bővülése révén, miközben a kínálatot például a holland gázkitermelés csökkentése szűkíti. A földgáz keresletét hosszabb távon is támogathatja, hogy az Európai Unióban a dekarbonizációs célokkal összhangban egyre inkább háttérbe szorulnak a szénerőművek és ezek elsődleges helyettesítője ma a földgáz-alapú villamos energia termelés. Meglepő módon az ingadozó rendelkezésre állású megújuló energiaforrások terjedése is támogatja a földgáz keresletét, hiszen a gázalapú energiatermelés rugalmasságánál fogva alkalmas a megújulók okozta kiszámíthatatlan termelés rendszerszintű kiegyenlítésére is.


A magyar cégek is megérzik?

A gázárak nemzetközi emelkedése a magyar fogyasztói árakba is begyűrűzik, ám a vállalkozásoknak is van lehetőségük arra, hogy spóroljanak gázszámlájukon. Ennek egyik iránya az energiahatékonyság növelése. Az épületek (pl. iroda) teljes körű szigetelésével akár 50 százalékkal is csökkenthetők a fűtési költségek. Csak a tető, födém hőszigetelésével is 25 százalékos energia és költségmegtakarítást érhetünk el. Egy átlagos, nem szigetelt 100 négyzetméteres épület fűtésköltsége az 50 ezer forintot is meghaladhatja havonta.

Fontos, hogy irodánk, üzlethelyiségünk fűtési rendszere jól szabályozható, a hőmérséklet pedig az egyes helyiségekben külön-külön is állítható legyen. A hőmérséklet egy fokkal történő csökkentésével ugyanis 6 százalékkal csökkenthetjük energiafelhasználásunkat és fűtési költségünket. Amíg nincs túl hideg, addig akár klímával is fűthetünk, ami a fűtési szezon elején olcsóbb megoldást jelent, mintha bekapcsolnák a fűtést.

Személyre szabott ajánlattal is lehet spórolni a gázfogyasztáson

A vállalkozásoknak lehetőségük van személyre szabott ajánlatot kérni az E.ON-tól, ami azt jelenti, hogy az ajánlat minden esetben igazodik az adott cég igényeihez, gázfogyasztásához. Az E.ON a Portfolio-t arról tájékoztatta, hogy náluk a legegyszerűbb módja az ajánlatkérésnek az online felület használata. Az ajánlatkérést követően a szolgáltató munkatársai 3 munkanapon belül jelentkeznek, majd megküldik az ajánlatukat.

Az E.ON munkatársai átvállalják ügyfeleiktől a szolgáltatóváltással járó ügyintézést, illetve minden új ügyfélnek saját személyes kapcsolattartót biztosítanak.

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

A cikk megjelenését az E.ON támogatta.

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
wall street