Műanyag-újrahasznosító céget vesz a Mol

MTI
2019. április 15. 12:32  english version   
nyomtatás
 
Felvásárolja a Mol csoport a műanyag-újrahasznosítással foglalkozó Aurora csoportot, amely több német autógyárral és műanyagfeldolgozóval áll kapcsolatban.
Az olajipar átalakulással, illetve az iparágban zajló diverzifikációs trenddel a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című konferenciáján bővebben is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!


Kereskedés Mol-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

A Mol hétfői közleménye szerint a német Auróra vállalat főként az autóipart látja el egyedi, zárt láncú módon begyűjtött ipari műanyaghulladékból az adott célra összeállított alapanyag-keverékkel. A vállalkozás portfóliója elsősorban újrahasznosított műszaki műanyag és polipropilén alapú alapanyag-keverékekből áll. A Mol a beruházás eredményeképpen poliamid-, polipropilén- és egyéb újrahasznosított alapanyag-keverékek széles skáláját kínálhatja majd ügyfeleinek, kiegészítve ezzel a natúr polipropilénből és polietilénből álló termékportfólióját.

Az Auróra Group tagjai az Aurora Kunststoffe GmbH, az Aurora Kunststoffe VS GmbH és az Aurora Kunststoffe Walldürn GmbH. A 2009-ben alapított Aurora Kunststoffe GmbH a németországi Neuensteinből irányított családi középvállalkozás. A vállalat zárt láncú módon begyűjtött ipari műanyaghulladékok újrahasznosításával állítja elő termékeit. A begyűjtött alapanyagot erőforrástakarékos és környezetbarát módon alakítják át granulátumokká és kompaundokká székhelyükön, illetve két további üzemükben, Walldürnben és Villingen-Schwenningenben. Az idei év elején adták át új, csúcstechnológiájú neuensteini üzemüket, amely megduplázza az eddigi, évenkénti 15 000 tonnás feldolgozói kapacitásukat.

A Mol csoport 2030-as stratégiájának egyik sarokköve a vállalat petrolkémiai értékláncának kiterjesztése. Ennek keretében a Mol a következő évtized végéig 4,5 milliárd dolláros beruházást kíván végrehajtani különféle petrolkémiai és vegyipari növekedési projektekbe. Az alapanyag-keverékek előállítása és az újrahasznosítás a stratégia kulcsterületei közé tartozik, az autóipar pedig stratégiai ágazat, ahol a két vállalatcsoport szerint egyre nő a kereslet az újrahasznosított anyagok iránt.

A petrolkémiai terület fontosságát jelzi, hogy a Mol az egyik legnagyobb magyarországi beruházásként 1,2 milliárd euróból épít poliol üzemet, ahol csúcsidőben 3 ezer ember fog dolgozni 2020-ban, az építkezés befejeztével közel kétszázan dolgoznak majd az üzemben, amely magas megtérülésű eszköze lesz a cégcsoportnak - mondta el Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgatój a vállalat csütörtöki közgyűlését követően. Emellett olyan területeken is elindult a Mol, amelyek Magyarországon még újdonságnak számítanak, például a műanyag feldolgozásban, egy olyan üzemet vett a Mol, amelyben nem a szokásos mechanikai módon, hanem kémiai úton választják szét a műanyag hulladékot. Szavai szerint a Molon belüli változásokra azért is szükség van, mert fontos társadalmi változások zajlanak, az emberek környezettudatosabbak.

A vállalat a tranzakcióval újabb mérföldkőhöz ért a 2030-as stratégiában megfogalmazott céljában, hogy a közép-kelet-európai régió vezető vegyipari szereplőjévé váljon - idézte a közlemény Horváth Ferencet, a Mol csoport downstream vezérigazgatóját. A Mol az Aurora beruházás révén növekedni tud, növeli petrolkémiai ágazata értékét és részesedét az autóipari beszállítói piacon. A polimerpiac jelentős szereplőjeként kihasználhatja integrált üzleti modellje előnyeit, miközben megőrzi az Aurora, mint független műanyaggyártó rugalmasságát.

A tranzakció a vállalategyesítéshez szükséges hatósági jóváhagyásra vár.

A magyar olajtársaság tavaly augusztusban szállt be a műanyag újrahasznosításába, amikor stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a műanyag hulladék újrahasznosításával foglalkozó német APK vállalattal, amellyel több közös közép-kelet-európai projektet tervez megvalósítani. A Mol akkor azt is közölte, célja, hogy az újrahasznosítás vezető szereplője legyen Közép-Kelet Európában.

A társaság részvényárfolyama minimális, egy-két tized százalékos gyengülést mutat hétfőn kora délelőtt.

Műanyag-újrahasznosító céget vesz a Mol

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium