Előfizetői tartalom

Nézd meg az ország legnagyobb szénerőművét, ahogy még sosem láttad!

A visontai Mátrai Erőmű Zrt. az ország legnagyobb szén- (lignit) tüzelésű erőműve, 950 MW teljesítményével a Paksi Atomerőmű után a második legnagyobb hazai villamosenergia-termelő kapacitás, amely a magyar fogyasztás mintegy 13 százalékának megfelelő villamos energiát termel. Az első blokkok fél évszázada üzemelnek, az uniós előírások szigorodás miatt azonban 2019 végén és jövőre már elkezdődik a több felújításon átesett blokkok fokozatos leállítása. Az erőmű 2029-ig tervez lignitet használni, addig jelentős átalakulással egyebek mellett földgáz és megújuló alapú, jóval tisztább termelésre áll át. Az erőmű és a visontai bánya területén forgattunk.

A Mátrai Erőmű építése 1965-ben kezdődött, az első blokkokat 1969-ben, az utolsókat 1972-ben adták át. A korábbi korszerűsítéseket követően 1998-2000-ben teljesítmény- és élettartam-növelő felújításokat, valamint környezetvédelmi beruházásokat végeztek. A "Mátra" 2007-ben üzembe helyezett 2 darab 22 MW-os, úgynevezett előtét gázturbinát is, amelynek elsődleges...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés