Előfizetői tartalom

Olyan fordulatra készül Amerika, amire közel 70 éve volt legutóbb példa

Portfolio
Alapvető fordulat előtt áll az Egyesült Államok energiagazdasága: csaknem hét évtized elteltével importőrből hamarosan ismét nettó energiaexportőri helyzetbe kerül, elsősorban az olaj- és gáztermelés felfutásának köszönhetően - prognosztizálja az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynöksége (EIA). A 2050-ig előre tekintő jelentés szerint folytatódik a megújuló energiaforrások előretörése, de a gáz és a szén szerepe még az évszázad közepén is jelentős lesz.

1953 után először 2020-ban az Egyesült Államok ismét több energiát exportálhat, mint amennyit importál, nettó exportőri pozíciója pedig a vizsgált időtávon, 2050-ig várhatóan végig fennmarad - szögezi le a jelentés. A nettó exportőri pozíció elérését minden forgatókönyv előre jelzi, vagyis bekövetkezése meglehetősen valószínűnek látszik. Az EIA 2019-es éves energiapiaci...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés