Olyan lépésre készül Venezuela, amilyet még sosem tett meg

2018. június 14. 10:45    
nyomtatás
 
Történetében először nyersolajat importálna finomítói számára Venezuela, a világ legnagyobb nyersolajkészletével rendelkező országa, mivel a csökkenő saját kitermelés miatt képtelen teljesíteni kötelezettségeit. Az erőfeszítések ellenére is félő azonban, hogy a PDVSA képtelen lesz teljesíteni hazai és külföldi üzemanyag-szállítási szerződéseit.


A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjaként Venezuela korábban soha nem vásárolt külföldről olajat hazai finomítói felhasználásra, bár afrikai, orosz és amerikai nyersolajat már ezelőtt is kevert saját nehéz nyersolajához annak érdekében, hogy exportképes termékké tegye az amúgy kiemelkedő finomítási költségeket igénylő venezuelai olajat. Az állami PDVSA napi 57 ezer hordó külföldi eredetű nyersolajat dolgozhat fel júniusban az ország legnagyobb finomítójában, számolt be a Reuters a havi finomítói menetrend alapján. Az olajvállalat kizárólag az olajimporttal tartja teljesíthetőnek az oroszországi, kínai és egyéb ügyfelekkel fennálló üzemanyag-szállítási szerződéseket, de a hazai igények kielégítéséhez is hozzájárul.

Az erőfeszítések ellenére is félő azonban, hogy a PDVSA képtelen lesz teljesíteni hazai és külföldi üzemanyag-szállítási szerződéseit.
Az olajvállalatnak napi 850 ezer hordó üzemanyagot kellene finomítania, azonban ha külföldi nyersolajat használ is, akkor is csak összességében mintegy napi 606 ezer hordó üzemanyagot lesz képes előállítani.

Az első negyedévben a napi 365 ezer hordós belföldi üzemanyag igényeinek is mindössze átlagosan 78 százalékát tudta maga előállítani Venezuela, a fennmaradó részt kénytelen volt importból fedezni. A külföldi partnerek közül a legérzékenyebben a kínai CNPC-t és leányvállalatait érinti a venezuelai üzemanyagexport visszaesése. A PDVSA-nek napi 258 ezer hordó üzemanyagolajat és repülőgép-üzemanyagot kell szállítania a kínai ügyfélnek, az elmúlt évtizedben felvett állami hitelek fejében; ezzel szemben mindössze 100 ezer hordó körüli mennyiséget képes szállítani.

Olyan lépésre készül Venezuela, amilyet még sosem tett meg


Az elmúlt években a PDVSA üzemanyag-exportja jelentősen mérséklődött, párhuzamosan a könnyűolaj belföldi kitermelésének visszaesésével, az iparági karbantartások és beruházások elmaradásával, illetve a belföldi finomítói hálózat irányítási zavaraiból eredően. Az olajtermelés és -export visszaesése miatt az állami bevételek hanyatlásnak indultak, ami súlyos gazdasági válságba taszította Venezuelát, képzett munkásai tömegét elveszítve, valamint élelmiszer- és gyógyszerhiányt okozva országszerte. A kitermelés további zuhanása a globális olajpiaci kínálatot is érezhetően csökkentheti, jelentős áremelő hatást gyakorolva az olajárakra is.

A PDVSA májusban napi 1,53 millió hordó olajat termelt ki az OPEC-nek szolgáltatott adattok szerint, más források szerint ugyanakkor a kitermelés már csak napi 1,39 millió hordó, ami az 1950-es évek óta a legalacsonyabb szint. A gondokat súlyosbítja, hogy egy 2 milliárd dolláros kötelezettséget megállapító választottbírósági ítélet nyomán a ConocoPhillips májusban a PDVSA eszközeinek jelentős részét lefoglalta.

Nem ez az első alkalom ugyanakkor, amikor a dél-amerikai ország a nyersolajimport lehetőségét mérlegeli. A PDVSA 2014-ben algériai könnyű nyersolaj behozatalát fontolgatta, amellyel az extra nehéz venezuelai olajat hígította volna. Az ország már régebb óta importál olyan finomított termékeket, amelyekkel szintén a hazai kitermelésű nyersolajat hígította, így téve azt exportképessé. Venezuela ezt korábban saját hazai kitermeléséből származó könnyű és közepes nyersolajjal szokta megoldani, azonban ezek kitermelése szintén jelentősen visszaesett.

(Reuters)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Megújul az MKB Bank (x)

Mire érdemes figyelni? 

Új lehetőségek a digitális gazdaságban (x)

Tartson lépést! Infokommunikációs fejlesztések az MFB-vel. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium