Rázós időszak jöhet az olajpiacon

2018. október 10. 19:38    
nyomtatás
 
Az iráni szankciók életbe lépésével egyre több szakértő fest borús képet az olajpiac kilátásairól. A BP vezérigazgatója szerint extrém volatilitásra kell készülni az olaj árfolyamában, a Goldman Sachs stratégája pedig azt mondja, hogy bár ma még nincs probléma az olajárból, de holnap lehet.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Az iráni szankciókkal kapcsolatos bizonytalanság extrém volatilitást hozhat az olajárban - nyilatkozta a BP vezérigazgatója, Bob Dudley a CNBC-nek.

Az Iránt célzó amerikai szankciók november 4-én lépnek életbe és egyelőre nehéz megjósolni, hogy pontosan mennyire érinti az iráni olajkitermelést. Ez nagyrészt attól függ, hogy az Irántól olajat vásároló országok mennyire tartanak majd attól, hogy a következő körben őket is szankcionálja majd az Egyesült Államok, amiért Iránnal üzletelnek.

Egyes elemzők szerint napi szinten 1,5 millió hordó olaj tűnhet el a piacról, ami még tovább hajthatja felfelé az olaj árfolyamát. (Ma a brent árfolyama 84, a WTI 74 dollár közelében mozog.) A BP vezetője szerint az olajkereslet nem fog csökkenni, mert a globális GDP-növekedés még mindig erőteljes. A gazdasági növekedés pedig jó indikátor az olajpiaci kereslet alakulására.

Donald Trump arra szólította fel az OPEC-et, hogy növeljék a kitermelést annak érdekében, hogy ellensúlyozzák az iráni termeléskiesést. Szaúd-Arábia azt közölte, hogy van elég pluszkapacitása ehhez, ami a BP vezére szerint igaz is. Dudley hozzáteszi, hogy ha ez így is van, akadnak még olyan megjósolhatatlan tényezők, mint a venezuelai helyzet. Mondhatjuk, hogy úgy tűnik, a piac egyensúlyban van, de érzelmileg nem stabil - idézi az IHS Markit szakértőjét.

A Goldman Sachs nyersanyagpiaci részlegének vezetője szerint az iráni olajexportadatok nagyobb csökkenést mutatnak a szankciók életbe lépése előtt, mint amire sok elemző számított. Most még nincs probléma az olajárból - de lehet, hogy holnap már lesz - mondja Jeff Currie. Több elemző is 100 dolláros olajárat vár újra, de a Goldman Sachsnál nem ez az alapszcenárió. Persze nem állítja azt a stratéga, hogy nem történhet meg, ehhez az kellene, hogy tartósan csökkenjen az iráni olajexport és Venezuelában szintén legyen termeléskiesés.

Rázós időszak jöhet az olajpiacon

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium