Előfizetői tartalom

Rég látott lépést tett az olajkartell

Portfolio
Élesen visszavágták olajtermelésüket a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjai decemberben, már azelőtt, hogy az összehangolt kitermeléscsökkentési intézkedés 2019 januárjában hatályba lépett volna. Az OPEC havi jelentése szerint a kötelékébe tartozó országok decemberben összességében napi átlag 751 ezer hordóval fogták vissza kitermelésüket, így az napi 31,58 millió hordóra csökkent. Ekkora termeléscsökkentésre legutóbb közel két éve került sor.

A szervezet és a vele együttműködő országok, elsősorban is Oroszország december elején döntöttek arról, hogy olajtermelésüket összesen napi 1,2 millió hordóval vágják vissza, amihez az OPEC 800 ezer, a társult országok pedig 400 ezer hordóval járulnak hozzá. A döntés szerint azonban az intézkedés csak 2019 elejétől lép életbe, vagyis az olajkartell alaposan elébe ment...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés