Üzlet

Rég nem látott mozgások az olajpiacon

Portfolio
Hónapok óta meredek csökkenés volt megfigyelhető a Brent és a WTI típusú kőolaj ára közti különbözetben, mely mostanra gyakorlatilag eltűnt, miután az amerikai könnyűolaj az elmúlt hetekben látványosan emelkedett, felülteljesítve a Brentet. A spread csökkenésében az amerikai kontinensen belüli olajszállítást övező problémák enyhülése, valamint az iráni politikai feszültségek oldódása állhat elsősorban.
Eltűnt a Brent prémiuma

Az egyiptomi feszültségek kirobbanása óta jelentős emelkedés volt megfigyelhető az olaj piacán, az európai irányadó olajfajta, a Brent a 100 dollár körüli lokális mélypontjáról mostanra 108 dollárig kúszott fel, ami alig néhány hét leforgása alatt szép teljesítménynek számít.

Rég nem látott mozgások az olajpiacon
Az amerikai irányadó olajfajta, a WTI emelkedése még ennél is erőteljesebb volt, itt a 94 dollár körüli lokális mélypontokról 108 dollárig történő emelkedést figyelhettünk meg.

Rég nem látott mozgások az olajpiacon
Mindez pedig azt eredményezte, hogy az idén február óta meredeken csökkenő Brent-WTI különbözet mostanra gyakorlatilag eltűnt, mindössze 1 dollár körül mozog. Legutóbb 2010 decemberében láthattunk hasonlóan alacsony szintet a Brent-WTI spread esetében.

Rég nem látott mozgások az olajpiacon
Az alábbi ábra is jól mutatja, hogy a spread eltűnése a WTI-nek volt köszönhető, mely a Brent-Ural-OPEC basket típusú olajokhoz képest évek óta mutatott alulteljesítését a közelmúltban látványosan ledolgozta.

Rég nem látott mozgások az olajpiacon
Miért csökken az árkülönbözet?

Az alábbiakban azokat a főbb tényezőket emeltük ki, melyek az elmúlt hónapokban látott folyamatok hátterében állhatnak.

Szállítási nehézségek

A két olajfajta közti különbözet hónapok óta tartó csökkenése mögött az egyik fő tényező az lehet, hogy a várakozások szerint tovább enyhülhetnek a logisztikai korlátok, melyek korábban a WTI árfolyamának teljesítményét visszafogták. A Brent 2011 óta jelentősebb prémiummal forgott a WTI-hez képest, főként amiatt, hogy az oklahomai Cushing-ból meglehetősen nehéz volt észak-amerikai olajat megfelelő mennyiségben a mexikói-öbölbe szállítani, ahonnan aztán az elérhető lett volna az amerikai finomítók számára, vagy máshová került volna elszállításra a drágább Brent pótlására. Ezek a szállítási korlátok mostanra lényegesen enyhültek.

Ez utóbbit az EIA által közölt adatok egyértelműen megerősítik: a szervezet idei évre adott becslései szerint az új beruházások révén napi 1,15 millió hordónyi vezetékes többletkapacitás épülhet ki az USA-ban, mely az olaj elszállítását biztosítja Cushingból a mexikói-öbölbe. Emellett a tervek szerint további, napi 830 000 hordós szállítói kapacitás épülne ki, ami közvetlenül a texasi Permian-medencéből szállítaná az olajat a finomítókhoz.

Mindez pedig csökkentheti a Cushingban lévő többlet tartalékokat, és olcsóbbá teheti a WTI szállítását azokra a helyekre, ahol a leginkább kereslet van rá. Mindez pedig a két olajfajta árának konvergenciáját segítheti elő, csökkentve az árkülönbséget.

Iráni helyzet

A Brent-WTI spread elmúlt hónapokban látott meredek csökkenésében kétségkívül szerepet játszottak a fenti hatások, az azonban igen valószínűtlen, hogy a szállítási nehézségek enyhülése az elmúlt hetekben kezdett volna el igazán beépülni az árakba. A szállítást segítő infrastrukturális beruházások és fejlesztések jó ideje zajlanak már Amerikában. Abban, hogy a spread hirtelen eltűnt, szakértők szerint közrejátszhatott az iráni politikai helyzet alakulása. Az országban júniusban választások történtek, melyek végkimenetele nagyban csökkentette a kockázatát annak, hogy Irán és a nemzetközi piacok között a jövőben komoly konfliktusok alakulnak ki.

Korábban viszont az Iránt övező kockázatok prémiumként épültek be a Brent-WTI spreadbe, egy esetleges katonai összecsapás ugyanis a kínálati oldal szűkülése nyomán érzékenyen érintette volna a Brentet, jóval nagyobb mértékben, mint a WTI-t. Az iráni választások nyomán megnőtt az esélye, hogy az ország elleni nemzetközi szankciók enyhülnek, ez pedig egy fontos kockázati tényező mérséklődését eredményezheti az olajpiacon.

Kilátások

Arról, hogy a Brent-WTI spread az év második felében hogyan alakulhat, az egyes elemzőházak eltérő véleményt fogalmaznak meg. A Capital Economics korábban úgy vélte, a különbözet az év végére 5 dollárig szűkülhet, most azonban már úgy látják, hogy teljes egészében eltűnhet.

A Morgan Stanley nemrégiben kiadott elemzése viszont azt valószínűsíti, hogy az év második felében a spread tágulhat. A szakértők úgy vélik tartósan nem lesz képes 6-7 dollár alá csökkenni a két olajfajta közti különbözet, meglátásuk szerint a szállítási feltételek javulásának várható hatásait a piac túlbecsüli. A Morgan Stanley kiemeli továbbá, hogy az átlagosnál aktívabb hurrikán szezonra számítanak az idei évben, ami nyomást helyezhet a WTI árfolyamára (a mexikói-öbölben működő finomítókban működési problémák léphetnek fel, ami megnövelheti a valószínűségét a készletek felhalmozódásának a térségben).

Spekulatív pozíciók

A WTI esetében idén év eleje óta jelentősen nőtt a spekulatív nettó vételi pozíciók értéke, mely mostanra új csúcsra emelkedett.

Rég nem látott mozgások az olajpiacon
Hosszabb távon nézve a Brentnél is emelkedő trend mutatkozik a spekulatív nettó vételi pozícióknál, bár az utóbbi hetekben némi megtorpanás volt már megfigyelhető.

Rég nem látott mozgások az olajpiacon
Mindez összességében azt jelezheti, hogy a WTI esetében bizakodóbb a piac a további emelkedést illetően, ez pedig a Brent-WTI spread további szűkülésének irányába hathat.
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Velünk marad a tőzsdei hullámverés, de van menedék