Száguld az olajár, nagyot esett a termelés

2019. február 12. 15:29    
nyomtatás
 
Megugrott az olaj ára kedden délután, miután a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) közölte, januárban napi 797 ezer hordóval csökkentette kitermelését.


Az olajkartell tagjai december elején egy összességében napi 812 ezer hordós termeléscsökkentésre tettek vállalást 2019 elejétől, amit a jelek szerint tehát egyetlen hónap alatt gyakorlatilag sikerült is teljesíteni. Az OPEC egyúttal kis mértékben, napi 50 ezer hordóval ismét lefelé módosította idei globális keresleti várakozását, eszerint idén napi 1,24 millió hordóval napi 100 millió hordó fölé bővülhet a kereslet 2019-ben.

A termeléscsökkentés hírére az árfolyamok kedden délután lendületes emelkedést mutatnak, míg a jelek szerint a keresleti várakozás ismételt visszafogása jelenleg nem gyakorol érdemi hatást a piacra.

A Brent spot jegyzése kedden délután fél négy körül közel 3 százalékkal emelkedve 63 dollár felett áll.

Száguld az olajár, nagyot esett a termelés


A WTI árfolyama ugyanekkor hasonló mértékű erősödéssel valamivel 54 dollár felett tartózkodik.

Száguld az olajár, nagyot esett a termelés


A legnagyobb mértékben, mintegy napi 350 ezer hordóval Szaúd-Arábia járult hozzá a termeléscsökkentéshez, amely így a vállalásában meghatározott szinttől is csaknem napi 100 ezer hordóval marad el napi 10,2 millió hordós jelenlegi termelési szintjével. Ugyanakkor Irak jelentősen, 157 ezer hordóval alulteljesítette vállalását, a szervezet második legnagyobb termelője így napi mintegy 4,7 millió hordó olajat termelt.

A szervezet termelése decemberben is nagy mértékben süllyedt, akkor napi 751 ezer hordóval. Mindez azt jelenti, hogy mindössze két hónap alatt az OPEC olajtermelése összességében mintegy 5 százalékkal zsugorodott, napi 30,8 millió hordó körüli szintre.

A decemberi megállapodáshoz az OPEC 14 tagján kívül csatlakozott 10 másik olajtermelő ország is, amelyek további, összességében napi 400 ezer hordónyi kitermeléscsökkentést vállaltak.

(CNBC)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Elemző
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium