Előfizetői tartalom

Szép csendben elindult a felbomlás felé az olajkartell

Míg a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjai csúcstalálkozójukra készültek, Katar energiaügyi minisztere, Szaad al-Kaabi hétfőn bejelentette, hogy országa 57 évnyi tagság után januárban kilép a szervezetből annak érdekében, hogy a földgáz-iparágra fókuszálhassa erőfeszítéseit. A Perzsa-öböl menti ország meglepő döntése az olajkartell befolyásának gyengülését jelzi, a szervezeten belüli repedések növekedésével pedig mások is követhetik a katari példát.

Szép csendben elindult a felbomlás felé az olajkartellKatar számára a földgáz sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint az olaj. Olajtermelése mindössze mintegy napi 600 ezer hordó, kevesebb, mint 2 százaléka az OPEC termelésének, ami csak a 11. a csoportban. Összevetésül, egyedül Szaúd-Arábia termelése napi 11 millió hordó felett alakul. A kilépés tehát csupán minimálisan...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés