Új címkézést vezet be az EU a benzinkutakon és az autókon

2018. október 11. 12:53    
nyomtatás
 
Egységes európai jelölés kerül a magyarországi benzinkutakon az egyes üzemanyagfajták töltőoszlopaira, azonban mivel a jelenlegi jelölés az új címkék kihelyezése után is megmarad, így a változás várhatóan nem okoz zavart a magyar autósok körében - mondta el Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára a Portfolio-nak.


Az új, uniós szintű egységes jelölések bevezetéséről egy EU-jogszabály rendelkezik, az Európai Parlament és Tanács irányelvének célja az, hogy az európai autósok minden tagországban könnyen el tudjanak igazodni a benzinkutakon.

A címkéknek a következő helyeken kell megjelenniük a MÁSZ tájékoztatója szerint:
  • Az újonnan gyártott járműveken az üzemanyag tanksapka közvetlen közelében, valamint a járműtulajdonos kézikönyvében.
  • Újabb járművek esetében már megjelenik a jármű információs központjában elérhető elektronikus kézikönyvben is;
  • Az üzemanyag töltőállomás minden kútoszlopán és az üzemanyagtöltő pisztolyokon;
  • A járművekben; a jogszabály csak a 2018. október 12. után forgalomba hozott, vagy nyilvántartásba vett új járművekre vonatkozik.


Az üzemanyagcímkék a következő elemekből állnak:
  • A címke egyedi alakja azonosítja az üzemanyag típusát;
  • Az alakzaton belüli betűk és számok információt nyújtanak az üzemanyag maximális biokomponens tartalmáról, és hogy az megfelel-e a járművük jelzésében használatra javasoltnak.
  • A benzint kör, a gázolajat négyzet, a gáz üzemanyagokat gyémánt/rombusz alakú címke jelöli majd.


Az előírás október 12-től vezeti be a változást, ami azonban a gyakorlatban csak később, az egyes országok nemzeti jogrendjébe történő beemelését követően valósul meg a kutakon.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Egy év alatt több mint 200 új munkatárs a pécsi Hauniban (x)

Története legnagyobb létszámbővítését hajtotta végre a gépgyár. 

Hatvan milliárdból fejleszthetnek a hazai kkv-k (x)

Ingyen hitel a kisvállalkozások versenyképességének fejlesztésére. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium