Veszélyben az orosz olajexport?

2019. július 12. 09:48    
nyomtatás
 
Ukrajna jelentős mennyiségű kőolajat kezdett importálni az Egyesült Államokból. Európa is növeli amerikai nyersolaj behozatalát, versenyképes alternatívának találják az orosz Ural-lal szemben.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Ukrajnába júliusban megérkezett az első amerikai olajszállítmány. 80 000 tonna kőolaj landolt Odesszában, és a Kremchug finomítóba vette az irányt. Az Egyesült Államok jelenlegi orosz politikájával egybevág ezen lépés, amúgyis igyekszik Moszkvát nyomás alatt tartani. A közelmúltbeli olajszennyeződési probléma sem vet túl jó fényt az oroszokra. A BP volt az ukránok közvetlen partnere, és hasonló mennyiségű szállítmány érkezhet még július 24-én, illetve további vásárlások várhatóak még augusztusban.

Az ukrán olajipar a hamvaiból próbál újraéledni, melyhez jó alternatíva lehet az Egyesült Államokból származó nyersolaj import. Főleg orosz társaságok voltak jelen a szektorban, mely a 2013-14 tájékán összeomlott az Oroszországgal szembeni geopolitikai feszültségek növekedése során. Azóta Ukrajna legtöbb finomítója bezárta kapuit. Egyedül azeri származású kőolaj tudott eddig Odesszába eljutni, mely nagyságrendjét tekintve 320 ezer tonnát tehet ki januártól napjainkig. Ennek fényében az Egyesült Államokból importált 80 000 tonna kőolaj jelentős mennyiséget képvisel.

Európai források szerint is az amerikai olaj versenyképes alternatíva a kontinensen. Az idén áprilisban történt orosz olajszennyezési botrány alternatív források keresésére ösztökélte a piaci szereplőket. Magyarország is érintett volt az esetben, ugyanis a Mol is a barátság kőolajvezetékből fedezi nyersolajigényének jelentős részét. Május óta egyre több amerikai származású kőolaj érkezik az öreg kontinensre, mely havonta meghaladja a 2,5 millió tonnát.

Veszélyben az orosz olajexport?


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Bankműveleti referens
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium