Előfizetői tartalom

Visszaesett a hazai áramtermelés Paks és a gázerőművek miatt

Portfolio
Idén júniusban a hónapra jellemzőnél magasabb volt a másnapi szállítású villamos energia (DAM) hazai ára, a fosszilis energiahordozók és a szén-dioxid kvóta magas ára mellett azért is, mert a hazai termelés számottevően elmaradt a tavaly júniusitól. Ehhez a Paksi Atomerőmű egyik blokkjának karbantartása mellett az is hozzájárult, hogy az emelkedő költségek miatt - a magas árak ellenére - kedvezőtlen volt a gáztüzelésű erőművek termelésének jövedelmezősége, így csak a technikai minimumot érte el az ilyen típusú erőművek termelése - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A MEKH 2018 júniusi villamosenergia piaci körképének további fontosabb megállapításai: A magyar piacon kereskedett 2019. évi éves zsinórtermék ára a májusban kialakult 51 €/MWh szinten stabilizálódott, ami 30%-kal meghaladja a tavalyi év azonos időszakában mért értéket. A német árakhoz viszonyított árkülönbözet némileg szűkült. Az árak emelkedésével párhuzamosan...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés