Ez durvább, mint az Enron-botrány - Állítja a GE-ről az, aki korábban leleplezte Madoffot

2019. augusztus 15. 19:22    
nyomtatás
 
Súlyos pénzügyi problémákkal küzd a GE - állítja Harry Markopolos, akinek annak idején a Madoff-botrány kipattanásában is nagy szerepe volt. A GE árfolyama zuhan a mai kereskedésben, 13 százalékot estek a részvények.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Markopolos azt állítja a 175 oldalas vizsgálati anyagában, hogy a GE több mint 38 milliárd dollárnyi veszteséget próbált meg elrejteni és hogy a vállalat készpénzhelyzete sokkal rosszabb annál, mint amit hivatalosan bevallanak. A cég fizetésképtelen és az ipari divíziója 20 milliárd dolláros működőtőke-deficittel küzd. Hozzáteszi, hogy a 38 milliárd dolláros könyvelési csalás a GE jelenlegi piaci kapitalizációjának több mint 40 százalékát teszi ki, ami azt jelenti, hogy ez egy sokkal komolyabb ügy, mint az Enron vagy a WorldCom könyvelési csalása.

Már egy ideje figyelmeztetnek a pesszimistább Wall Street-i elemzők arra, hogy a GE alacsony készpénztermelő-képességgel működik, hogy gyakoriak a leírások, emiatt pedig nem igazán transzparensek a pénzügyi kimutatásai. A GE az elmúlt két évben több mint 40 milliárd dollár értékű leírást könyvelt el az eszközein és a könyvelését vizsgálja a SEC és az igazságügyi minisztérium is.

A GE azzal kommentálta a ma publikált jelentést, hogy a vállalat igyekszik a napi működésre fókuszálni és nem hagyja, hogy erről elvonják a figyelmét az ilyen téves spekulációk. Hozzátették, hogy Markopolos arról ismert, hogy meg nem nevezett hedge fundoknak dolgozik, méghozzá olyanoknak, akik a részvények shortolásával szoktak keresni.

A jelentés disclaimere szerint az anyagot a Forensic Decision szerkesztette, amely egy olyan intézménytől kap kompenzációt, amely a GE árfolyamának eséséből profitál. Markopolos a CNBC-nek adott interjúja során elmondta, hogy valóban megkap egy bizonyos százalékot a profitból, amit a jelentéssel keresnek, de nem árulta el azt sem, hogy ez milyen mértékű és azt sem, hogy melyik ez az alap. Csak annyit közölt, hogy egy közepes méretű amerikai hedge fundról van szó.

Markopolos arról ismert, hogy a 2000-es évek elején figyelmeztette a szabályozó hatóságokat, hogy Bernie Madoff befektetési cége a piramisjáték jeleit mutatja. 2008-ban letartóztatták és 150 év börtönbüntetésre ítélték Madoffot.

Ez durvább, mint az Enron-botrány - Állítja a GE-ről az, aki korábban leleplezte Madoffot


A címlapkép forrása: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images

(Reuters)
Címkék: ge, tőzsde, vállalatok

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium