Ezt a foci vb-t Tunézia nyerte a tőzsdén

2018. június 14. 12:45    
nyomtatás
 
A tőzsdéken Tunézia nyerte a ma induló futball világbajnokságot, legalábbis ami a résztvevő országok részvényindexeinek idei teljesítményét illeti. Megnéztük, hogy hogyan mozogtak az év eleje óta az egyes országok benchmark indexei. Tunézia és Szaúd-Arábia kiugró volt a 10 százalék feletti emelkedésével, a legnagyobb esést pedig Costa Rica szenvedte el.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Tunézia


A részvényindexek idei teljesítménye alapján Tunézia áll az első helyen a foci világbajnokságon résztvevő országok között: 23 százalékkal emelkedett az év eleje óta a Tunindex. A gazdasági környezet inkább támogató, az Arab-tavasz után Tunézia igyekszik véghezvinni azokat a kényes reformokat, amelyek a növekedés előmozdítását szolgálják.

A nyersanyagnak fontos szerepe van az ország életében. Noha Tunézia nem számít jelentős gáz- és olajkitermelő országnak napi 44 ezer hordós kitermelésével, a térség politikai stabilitásában fontos szerepe van és az ország foszfát-bányászata is meghatározó. A kormányzat szerint az elmúlt évek tüntetéssorozata mintegy 2 milliárd dollár veszteséget okozott az ország számára, azonban a termelés a tüntetőkkel folytatott tárgyalásoknak is köszönhetően visszatérhetett a maximális fokozatra. A nyersanyagárak emelkedése kedvezett az országnak, az olajár idén szinte folyamatosan 60 dollár felett van, a foszfát tőzsdei árfolyama pedig 20 százalékkal került feljebb 1 év alatt.

Ezt a foci vb-t Tunézia nyerte a tőzsdén


Szaúd-Arábia


A világ harmadik legnagyobb olajkitermelője Szaúd-Arábia. Mohammed bin Szalman, Szaúd-Arábia koronahercege átfogó gazdasági reformtervei részeként, részben azok finanszírozási forrásának előteremtésére tőzsdére vinné már egy ideje a világ legnagyobb olajvállalatát, az Aramcót. A széleskörű reformprogram egyik fő célja az ország részleges függetlenítése az olajexportból származó bevételektől. A terv szerint az Aramco 5 százalékát képviselő részvénycsomagot vinnének tőzsdére, ami azonban így is a világ várhatóan legnagyobb részvénykibocsátása lehetne. Becslések szerint a társaság 5 százalékos piacra vitele önmagában 50-100 milliárd dollár bevonását tenné lehetővé a vállalatnak, amelyet így a tőzsdére lépés 1000-2000 milliárd dolláros piaci értékre árazhat be.

A Tadawul index legnagyobb cégei között főleg bankok és befektetési szolgáltatók vannak, de találunk energiacégeket, ingatlancégeket és távközlési vállalatot is a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező vállalatok között.

Ezt a foci vb-t Tunézia nyerte a tőzsdén


Costa Rica


Costa Rica tőzsdéje volt a leggyengébb idén a világbajnokságon résztvevő országok között. Costa Rica gazdasága évek óta dinamikusan növekszik, ugyanakkor a közfinanszírozás állapotát rossznak tartják a hitelminősítők, ami a fizetési mérleg hiányával jár együtt, és a munkanélküliség is viszonylag magas, 10% körüli. Ez oda vezetett, hogy a hitelminősítők se bízzanak az országban, ugyanis megtorpantak a reformok és a politikai bizonytalanság miatt nehézkes a jogalkotási folyamat is. Ugyan a 41%-os GDP-arányos adósság viszonylag alacsony, de ha a 2012-es 34%-hoz viszonyítjuk, akkor a tendencia nem számít kedvezőnek.

Costa Rica olyan mezőgazdasági termékek nagy exportőre, mint a banán, az ananász, vagy a kávé, de a turizmus is jelentős. Kevés részvény van a tőzsdén, a leggyengébb teljesítményt az Ad Astra Rocket nevű cég mutatta idén, több mint 60 százalékot zuhantak a papírok. A vállalat rakétahajtóműveket fejleszt.

Ezt a foci vb-t Tunézia nyerte a tőzsdén


A címlapkép forrása: AFP / Fethi Belaid

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Tematikus cikk

Megújul az MKB Bank (x)

Mire érdemes figyelni? 

Új lehetőségek a digitális gazdaságban (x)

Tartson lépést! Infokommunikációs fejlesztések az MFB-vel. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium