Az ország, amelyik világméretű katasztrófát okoz, de közben saját magát is elpusztítja

MTI/Portfolio
2018. december 7. 11:59    
nyomtatás
 
Tavaly 1,24 millió ember halálát okozta a szennyezett levegő Indiában - olvasható egy új tanulmányban, amely a Lancet Planetary Health folyóiratban jelent meg csütörtökön. A rendkívül rossz levegőminőség egyik fő oka a lakossági szilárd tüzelés mellett a szénfelhasználás bővülése, India ezáltal a világ egyik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója is, így a globális felmelegedésben is jelentős szerepe van.


A légszennyezés miatti halálozások 2017-ben az összes haláleset 12,5 százalékát tették ki szubkontinensen. A szennyezett levegő miatt elhunytak több mint 51 százaléka 70 évnél fiatalabb volt a nemzetközi kutatócsoport megállapítása szerint. A vizsgálat alapján mintegy 480 ezer halálozást az otthoni főzéshez használt szilárd tüzelőanyagok okozta szennyezettség okozott, másokét a tágabb környezet levegőjének szennyezettsége.

A rendkívül rossz levegőminőség egyik fő oka a lakossági szilárd tüzelés mellett a szénfelhasználás bővülése. A világ szénfelhasználása tavaly 1 százalékkal, 25 millió tonna olaj-egyenértékkel nőtt, ami 2013 óta az első növekedés volt, ennek közel háromnegyede 18 millió tonna (olaj-egyenérték) pedig Indiához köthető.

India ezáltal a világ egyik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója is, így a globális felmelegedésben is jelentős szerepe van. Bár 2017-ben Kína még Indiánál is nagyobb mértékben járult hozzá a szén-dioxid-kibocsátás globális növekedéséhez, a 2017 előtti három évben India miatt nőtt leginkább a globális CO2-kibocsátás. Kína és India együtt a CO2-kibocsátás növekedésének közel a felét adta tavaly. Globálisan a szén-dioxid-kibocsátás 1,6 százalékkal nőtt tavaly a "2017 BP Statistical Review of World Energy" tanulmány szerint, miután a 2014-től 2016-ig három év alatt egyáltalán nem nőtt. Kutatók az elmúlt évezredek legnagyobb fenyegetésének nevezték a klímaváltozást.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) idén közzétett jelentése szerint a világ legszennyezettebb levegőjű városai közül 14 található Indiában. Újdelhiben különösen nagy a levegőben szálló mikroszemcsék miatti légszennyezettség. Ezek a mikroszemcsék mélyen bejutnak a tüdőbe és súlyos egészségkárosodást okoznak. Több további indiai nagyvárosban hasonlóan súlyos a helyzet. Ha a levegő minősége az egészséges határon belül lenne, Indiában az átlagéletkor 1,7 évvel hosszabb lenne - ismertette a tanulmány, amelyet a Bill and Melinda Gates Alapítvány, az indiai kormány és az indiai orvosi kutatások tanácsa finanszírozott.

A tanulmány adatai ugyanakkor kevésbé rosszak, mint néhány korábbi kutatásé. A Chicagói Egyetem novemberben közzétett jelentése például arra figyelmeztetett, hogy ha hosszú ideig tartósan fennmarad a levegő szennyezettségének szintje, az négy évvel rövidíti meg átlagosan a várható élettartamot Indiában. "A tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a légszennyezettség hatása és a miatta várható élettartam-rövidülés a korábban becsültekhez képest talán kisebb, de továbbra is nagyon jelentős" - fogalmaztak a szerzők.

Címlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

2019-ben nyit a Bábolna Strand- és Termálfürdő (x)

Az épülő fürdő üzemeltetésére pályázatot írt ki az önkormányzat. 

Sokat spórolhatnak a cégek magán-egészség biztosítással (x)

Hogyan lehet csökkenteni a betegszabadságok miatti veszteséget? 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Pricing Specialist
Tőzsdei adatszolgáltatás Üzletágvezető
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium